„Mama Polidinului” anunță că se va vaccina împotriva COVID-19. Ce spune despre reacțiile adverse ale vaccinului
Medicul Sylvia Hoişie, în vârstă de 93 de ani, care a făcut parte din echipa ce a inventat Polidinul, a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanţa imunizării împotriva SARS-CoV-2. Supranumită și „mama Polidin”, Sylvia Hoișie spune se va vaccina cu siguranță împotriva coronavirusului: „Eu mă voi vaccina sigur cu vaccinul anti-COVID, doar nu ştiu dacă şi cum voi putea să-l obţin”, spune medicul.
”Eu mă voi vaccina sigur cu vaccinul anti-COVID”
Toată istoria cunoscută a vaccinurilor mă îndeamnă să răspund pozitiv la această întrebare. Aşa a putut scăpa omenirea de foarte multe boli socotite cândva incurabile: variola, poliomielita. Vaccinurile antirabic sau antitetanic, împotriva unor boli care nu se manifestă prin epidemii, sau cele împotriva unor boli ale copilăriei, vaccinul antidifteric sau antirujeolic, au avut aceleaşi efecte. Copiilor le-a făcut mult bine şi vaccinul antipneumococic. Gândiţi-vă la vaccinul antigripal, care n-a prea fost agreat la începuturile sale, iar astăzi îl căutăm în farmacii şi nu-l găsim. Eu mă voi vaccina sigur cu vaccinul anti-COVID, doar nu ştiu dacă şi cum voi putea să-l obţin”, a declarat medicul Sylvia Hoișie pentru Adevărul.
Ce spune reacțiile adverse ale pandemiei
În legătură cu efecte adverse ale vaccinării, medicul Hoișie spune că acestea sunt minore în raport cu efectul de bază al vaccinului
„Sigur că după o vaccinare pot apărea reacţii adverse. Ele sunt însă, de obicei, minore în raport cu efectul de bază al vaccinului respectiv şi depind de organismul fiecărui individ vaccinat. De pildă, la vaccinul antigripal pot interveni stare de moleşeală sau roşeaţă în zona administrării vaccinului. La vaccinurile propuse anti-COVID încă nu ştim mare lucru despre reacţii, deşi suntem asiguraţi de producători că ele se menţin în limite absolut acceptabile. Reacţii adverse nu sunt excluse nici după un an, doi, cinci şi chiar mai mult de la administrare. Depinde de constituţia fiecăruia. Vom putea spera că pandemia se va sfârşi după apariţia vaccinului?”, a declarat medicul.
„Ciclul pandemic trebuie să se consume şi va avea mai puţine efecte rele dacă se vor respecta măsurile recomandate de autorităţile medicale, inclusiv după începerea unei vaccinări în masă. Abia când se va fi vaccinată majoritatea populaţiei vom putea vorbi de o speranţă reală”, a mai spus Sylvia Hoișie.