Manager de spital, despre situația în care se află sistemul sanitar: „Se pare că va fi şi mai rău de atât, dacă vom continuă în acest ritm”
Ca manager de spital, Simin Aysel Florescu este de părere că problema în ceea ce privește sistemul sanitar o reprezintă de fapt modul în care este gestionată pandemia. Specialistul este de părere să autoritățile trebuie să ia „decizii mai dure”.
Managerul interimar al Spitalului „Victor Babeș” din București susține că trebuie luate măsuri de către autorități. Acest lucru trebuie făcut astfel încât sistemul sanitar să nu mai fie copleșit de cazuri ale unor persoane care așteaptă până în ultima clipă.
Manager de spital: „Poate că o să fie nevoie şi de decizii mai dure”
Totodată, Simin Aysel Florescu este de părere că problema gestionării valului trei nu este legată de numărul de paturi ATI, ci de gestionarea pandemiei în general.
„Se pare că va fi şi mai rău de atât, dacă vom continuă în acest ritm. Avem mai mulţi factori care contribuie la acest număr de cazuri şi avem câţiva pe care îi putem influenţa şi câţiva pe care nu putem – tipul de virus, numărul de mutante virale. Dar comportamentul nostru vizavi de modalitatea de infectare e cel care poate fi influenţat primul. Pe asta putem pleda cât de mult ca să scădem riscul de îmbolnăvire şi acest număr impresionant de cazuri.
Dacă vorbim despre păreri personale, câtă vreme nu reuşim doar prin mesaje, poate că o să fie nevoie şi de decizii mai dure, pentru că altfel vom fi în curând copleşiţi de aceşti pacienţi gravi, care aşteaptă acasă foarte mult timp, o săptămână – zece zile, şi ajung cu o formă mult mai gravă decât iniţial. Poate aceste măsuri puţin mai drastice ar fi mai eficiente”, a afirmat Simin Aysel Florescu, la Digi24.
„Secretul e în încetinirea acestui val”
De asemenea, medicul punctează faptul că suplimentarea paturilor ATI ajută la salvarea unui număr cât mai mare de persoane. Însă, subliniază specialistul, nu ține în frâu pandemia.
„Nu cred că 10-20 de paturi rezolvă o situaţie la nivel naţional. Nu trebuie să ne concentrăm pe ideea câte paturi ATI sunt sau mai trebuie să fie. Să nu uităm ce s-a întâmplat în Italia. E vie în memorie imaginea pacienţilor de pe culoare întinşi, la începutul pandemiei. Italia e o ţară cu posibilităţi în sistemul sanitar mai mari şi totuşi s-a ajuns la această situaţie extremă. Nu cred că trebuie să contabilizăm doar paturile. Secretul e în încetinirea acestui val.
Bineînţeles că toată lumea are nevoie de paturi ATI, dacă le putem dubla, cu atât mai bine. La noi în spital va fi o unitate mobilă, dar nu asta e rezolvarea problemei. Aşa încercăm să salvăm cât mai mulţi pacienţi, dar nu putem avea număr de paturi egal cu populaţia României. Chiar dacă ai avea de cinci ori mai multe paturi, n-o să ai de cinci ori mai mulţi medici”, a explicat managerul interimar al Spitalului „Victor Babeş”.