Managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara, înainte de a se vaccina anti-COVID: „Avem o rată de vaccinare de 90%. Oamenii să aibă încredere în mesajele medicale”. Ce spune despre reacțiile adverse (EXCLUSIV)

Managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara, înainte de a se vaccina anti-COVID: „Avem o rată de vaccinare de 90%. Oamenii să aibă încredere în mesajele medicale”. Ce spune despre reacțiile adverse (EXCLUSIV)
Managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara, înainte de a se vaccina anti-COVID: „Avem o rată de vaccinare de 90%. Oamenii să aibă încredere în mesajele medicale”. Ce spune despre reacțiile adverse FOTO: EMANUEL TITUS ILIESI / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 26/12/2020, 13:10
Actualizat: 26/12/2020, 14:19

Duminică, 27 decembrie 2020, începe campania de vaccinare împotriva SARS-Cov-2 şi în România. Primii care vor beneficia de ser sunt medicii din prima linie, inclusiv cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş ”din Timişoara. Printre cei imunizaţi va fi şi cunoscutul medic Cristian Oancea, managerul unității medicale și medic primar pneumolog.

Medicul a explicat pentru GÂNDUL.RO cum s-a desfășurat pregătirea campaniei de vaccinare la ”Victor Babeș”, acolo unde începând de mâine, 27 decembrie, vor fi vaccinate 450 de cadre medicale din prima linie. Cât privește efectele adverse ale vaccinului, managerul unității medicale spune că nu se așteaptă la reacții adverse deosebite.

450 de cadrele medicale și o rată de vaccinare de 90%

În ultima săptămână ne-am pregătit atât pe lanțul rece cât și cu comisia de farma-covid pentru monitorizarea posibilelor efecte adverse, și vom vaccina începând de mâine, ora 10, 450 de colegi din prima linie. Nu ne așteptăm la reacții adverse deosebite, am identificat împreună cu colegii din comisia de vaccinare respectiv persoanele care au un grad de risc și care prezintă contraindicații majore. În principal avem o rată de vaccinare de 90%, ceea ce este un lucru foarte bun din punctul nostru de vedere. Am explicat în ultima săptămână, împreună cu doamna doctor Teodora Moisil care este și vaccinolog, informațiile medicale oamenilor și am făcut cursuri cu ei, pentru a lua decizia în cunoștință de cauză dacă vor sau nu vor să se vaccineze. Avem o rată foarte bună de vaccinare și sperăm că și celelalte spitale ne vor urma pașii, explică medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara.

Medicul Cristian Oancea: „Sunt un adept al vaccinării”

„Trebuie să fim conștienți că tehnologia evoluează fantastic și a evoluat de la an la an și de la lună la lună. Practic, începând cu 2020-2021  s-a deschis poarta spre noile tipuri de vaccinuri și credem că pe viitor această soluție tehnică resprezintă o soluție foarte bună și rapidă pentru a stopa aceste pandemii și epidemii. Aproape un an de zile, mai mult de jumătate din cercetătorii de pe planetă s-au focalizat pe găsirea unui vaccin. Practic, ce înainte se studia în câțiva ani, tot efortul medical al lumii de cercetare s-a focalizat pe găsirea unei soluții pentru a opri SARS-COV-2, iar această soluție a venit sub forma unui vaccin pe care îl așteptam. Sperăm să ducem mesajele medicale în spațiul public și oamenii să aibă încredere în acest proces de vaccinare, pentru a opri pandemia și pentru a ne recupera viața pe care o aveam înainte. Eu mă voi vaccina și sunt pro-vaccinare, pentru că este important să previi. Companiile care au scos vaccinul sunt companii foarte puternice, iar efectele adverse sunt minime sau aproape inexistente, explică medicul primar pneumolog, Cristian Oancea.

Reacție adverse sunt minore

Printre reacțiile minore care ar putea apărea după vaccinare se numără: artralgii(durere la nivelul articulaţiilor), algii (dureri musculare), cefalee, spune medicul, subliniind că acestea „sunt reacții obișnuite pe care le-am întâlnit și la vaccinul anti-gripal. E un vaccin sigur și trebuie să avem încredere în mesajele medicale”, spune medicul Oancea.

În Marea Britanie s-au vaccinat un milion de oameni

În Anglia s-au vaccinat un milion de oameni, la fel și în SUA probabil, un milion și ceva. Câteva milioane de oameni sunt vaccinați  în acest moment și nu s-au raportat efecte foarte severe. Oamenii trebuie să fie conștienți că vaccinul ne dă un grad de protecție, de 95%. Putem face forme mai ușoare ale bolii, însă dacă nu ne vaccinăm, persoanele care au trecut prin boală pot face reinfectări sau recăderi, iar simptomatologia e mai severă la aceste reinfectări.Vaccinarea este o soluție să blocăm răspândirea acestui virus.

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID de la Pfizer au ajuns în România în ziua de Crăciun și vor fi împărțite în 10 spitale de boli infecțioase din țară

Care sunt spitalele unde vor ajunge primele doze de vaccin

  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov.
  • Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş din București.
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Dr. Victor Babeş din Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera.
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca.
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa.
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş din Craiova.
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi.
  • Spitalul de Pneumoftiziologie Dr. Nicolae Ruşdea din Baia Mare.
  • Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou din Suceava.
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş din Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital – secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara
Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu...
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Ce mânca părintele Arsenie Boca în Postul Crăciunului, de fapt. Care era mâncarea lui preferată
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Pun cauciucuri de iarnă cu indice de greutate diferit pe aceeași axă. E legal?
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Bizușa, „perla” Sălajului, lăsată de izbeliște. Pădurea a „înghițit” izvoarele termale
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea...