Prima pagină » Coronavirus » MĂRTURII. Asistent medical, veteran în teatrele de operații, în lupta împotriva COVID-19: „Acolo eram îmbrăcați în costum cu vestă antiglonț și cască, cu 18-20 de kilograme pe noi, aici condițiile sunt mai grele”

MĂRTURII. Asistent medical, veteran în teatrele de operații, în lupta împotriva COVID-19: „Acolo eram îmbrăcați în costum cu vestă antiglonț și cască, cu 18-20 de kilograme pe noi, aici condițiile sunt mai grele”

Agnes Ciucă, asistent medical militar cu o vastă experiență câștigată în teatrele de operații, după ce a lucrat în zone de război în 2005, 2007 și 2009, a vorbit, într-o filmare postată de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, despre sentimentele pe care le trăiește, acum, în Unitatea Primire Urgență a Spitalului Militar ROL 2 – linie a frontului de luptă împotriva noului coronavirus.

Asistentul medical militar Agnes Ciucă, detașată la unul dintre cele trei spitale de campanie instalate și operaționalizate de Ministerul Apărării Naționale în starea de urgență, respectiv spitalul de tip ROL 2, la Institutul de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”, de la Otopeni, explică diferența dintre munca ei pe câmpul de luptă din teatrele de operații față de cel cu inamicul COVID-19.

„Acolo auzeam pericolul, se trăgea și cădeau mortiere, aici pericolul este invizibil, este peste tot”

„Acolo veneau pacienți de pe câmpul de luptă, erau accidentați, acolo auzeam pericolul, se trăgea și cădeau mortiere, aici pericolul este invizibil, este peste tot, este în aer și nu se poate controla”, a povestit asistentul medical Agnes Ciucă, în filmarea postată pe contul de Facebook al Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

„Diferența pentru personalul medical este că acolo cât de cât puteam să ne protejăm, aici e mare pericolul, virusul e foarte contagios. Acolo eram îmbrăcați în costum cu vestă antiglonț și cască, lucram în permanență cu 18-20 de kilograme pe noi, aici, chiar dacă costumul este aparent mai ușor, condițiile sunt mai grele, în sensul că stresul psihologic și pericolul de contaminare este foarte mare”, a mărturisit asistentul medical militar.

„Experiența cu acest costum își spune cuvântul, fiind obișnuită din teatru de operații să stau în costum și echipată atîtea ore, mi-a fost mai ușor să mă adaptez aici condițiilor de echipament, vizavi de alte colege care sunt pentru prima dată în asemenea condiții și e destul de greu să lucrezi câteva ore, neîmbrăcat, să nu poți să bei apă, să nu poți să mănânci, să nu poți să mergi la toaletă”, a detaliat Agnes Ciucă.

Formațiunea medicală funcționează ca secție externă a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) și, prin procedurile stabilite, FMT ROL 2 preia pacienți de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” și Spitalul Clinic Colentina, care sunt transportați cu autospeciale SMURD pentru transport victime multiple. Primii pacienți au fost preluați la jumătatea lunii aprilie.

Potrivit MApN, spitalul are în compunere corturi medicale și containere – care cuprind, printre altele, unități de triaj, laborator, radiologie, sterilizare, zonă de decontaminare și secție de terapie intensivă.

Totodată, în incinta Institutului de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan” Otopeni este acreditată și funcționează o tabără cu peste 130 de spații de cazare destinată formelor ușoare și medii pentru pacienții infectați cu COVID-19, iar în clădirea institutului funcționează Unitatea de Primiri Urgențe și se regăsesc spațiile de cazare pentru personalul care încadrează facilitatea medicală.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele