Masca de protecție, devenită un accesoriu indispensabil ca urmare a pandemiei de COVID-19 și a restricțiilor impuse de către autorități pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2, a început să își dovedească eficiența.
Astfel, pe lângă protecția împotriva COVID-19, se pare că masca de protecție reduce și riscul unor alte afecțiuni pulmonare, informează agenția de presă MEDIAFAX.
Pneumologul Gilda Popescu a explicat, pentru MEDIAFAX, că numărul persoanelor care ajung în cabinetele medicale cu probleme respiratorii a scăzut simțitor.
„Utilizarea măştii şi în cazul infecţiei SARS-CoV-2 a fost benefică şi am constatat-o în toate cabinetele, în special în serviciile ambulatorii. În această perioadă, din luna decembrie şi până în martie erau asaltate de numarul mare al pacienţilor care prezentau afecţiuni acute respiratorii”, spune medicul Gilda Popescu.
Andreea se confruntă de multă vreme cu o serie de afecțiuni respiratorii, dar și cu multiple alergii, cum ar fi cele la ambrozie și praf. Aceasta spune, pentru MEDIAFAX, că în ultimul an a observat efecte benefice vizibile ale purtării măștii în cazul ei.
„Nu am mai tuşit, n-am mai strănutat aşa des, n-am mai avut atât de mult nasul înfudat. Pneumologul mi-a spus că s-ar putea ca datorită măştii, să fie cumva un beneficiu, să nu mai am nevoie de medicaţie şi nici de inhalaţii”, povesteşte ea.
Andreea, care lucrează într-un spital, intrând astfel zilnic în contact cu un număr mare de pacienți, spune că starea ei de sănătate s-a îmbunătățit de când poartă mască în permanență.
„Am fost la medic deoarece eu imi fac un control pneumologic anual, tocmai pentru ca am această alergie şi, când am ajuns în septembrie, oarecum a fost un beneficiu purtarea măştii. Plus că eu la serviciu port două măşti, se respiră mai greu, dar e ok, mi s-a redus considerabil tusea”, mai spune aceasta.
Specialiștii spun că măștile nu ne feresc doar de virusuri, ci și de elementele poluante din atmosferă. Aceasta deoarece măștile de protecție pot reține particule mai mici decât cele de praf. Prin purtarea măștii evităm ca particulele poluante să mai ajungă în căile respiratorii.
„Măcar în perioadele de încărcare a aerului cu o densitate mare a acestor pulberi, cum a fost acest nor de praf saharian, ar fi deosebit de benefică”, adaugă medicul Gilda Popescu.