Purtarea măștii de protecție este o măsură adoptată în plan mondial de OMS întrucât reduce riscul de infectare cu SARS-CoV-2, însă medicul infecționist Monica Ghandi și alți cercetări au vrut să descopere în ce măsură acestea protejează oamenii.
„Oamenii par să dezvolte forme mai puțin grave ale bolii dacă poartă o mască. În locurile în care majoritatea oamenilor au respectat purtarea măștilor, persoanele infectate (…) par considerabil mai puțin susceptibile să dezvolte o formă severă a bolii, în comparație cu cei care lucrează în locuri unde portul măștilor e mai puțin generalizat ”, a scris aceasta în The Conversation.
Studiul realizat de Monica Ghandi, medic specialist în boli infecțioase și profesor la Universitatea din San Francisco, și alți cercetători a fost publicat în Journal of General Internal Medicine.
Aceștia au arătat că atunci când particulele virale trec prin mască, persoana care o poartă este infectată de o cantitate virală mai mică.
„Dacă doza inițială de virus este scăzută, sistemul imunitar este capabil să controleze virusul prin utilizarea unor măsuri mai puțin drastice. În acest caz, persoana are mai puține simptome”, au mai explicat specialiștii.
De asemenea, aceștia au analizat mai multe studii și au ajuns la concluzia că înainte de implementarea măsurii de siguranță privind purtarea măștii la scară largă, rata infecțiilor asimptomatice era de 15%, însă după introducerea acesteia, rata a ajuns la 40-45%.
Un raport al unei unități de hemodializă pediatrică din Indiana, unde toți pacienții și personalul au purtat măști, a demonstrat că personalul a dezvoltat rapid anticorpi împotriva SARS-CoV-2 după expunerea la un singur pacient simptomatic bolnav de COVID-19. Cu toate acestea, în contextul în care toți purtau mască, niciuna dintre noile infecții nu a fost simptomatică.
De asemenea, într-un focar recent într-o uzină de prelucrare a fructelor de mare din Oregon, în care tuturor muncitorilor li s-au pus la dispoziție măști de protecție în fiecare zi, rata infecțiilor asimptomatice dintre cei 124 de infectați a fost 95%, mai arată autorii studiului.