Măsură drastică pentru prevenirea răspândirii Covid-19, în Slovacia. De luni, toată populația riscă amenzi dacă nu se supune deciziei
Slovacia a anunţat testarea în masă a populaţiei încă de la mijlocul lunii octombrie, iar de luni, orice persoanî care este prinsă pe stradă fără rezultatul negativ al unui test COVID va fi amendat de Poliție.
Operaţiunea de testare este organizată de armată și se vor folosi teste rapide antigen, cu rezultat în 30 de minute, care nu au rezultate sigure, dar pot identifica 7 din 10 cazuri de infectare, informează Mediafax. Dacă sunt pozitivi, slovacii sunt supraveghetaţi de medicii de familie şi stau izolați zece zile.
”Nu există alternativă! Fie restricţii dure, fie testare în masă”, a declarat Jaro Nad, ministrul Apărării din Slovacia.
Obiectivul slovacilor este să testeze 4 din 5 oameni, în condiţiile în care curba infectării creşte vertiginos, iar vecinii cehi sunt cei mai afectaţi europeni de pandemie, în acest moment.
Este al doilea weekend de când se formează cozi în faţa celor 5.000 de centre de testare, în ciuda faptului că sunt 45.000 de cadre medicale implicate.
Slovacia, prima țară care a încercat testarea COVID-19 la scară națională. Schema națională solicită populației să fie testată de două ori
Slovacia este prima țară care a încercat testarea COVID-19 la scară națională. Deși nu este necontestată, aceasta ar putea fi o strategie puternică pentru evitarea calamităților economice și sociale
Pe măsură ce cazurile COVID-19 cresc în întreaga Europă, o nouă strategie de screening în masă implementată în Slovacia s-ar putea dovedi instructivă în furnizarea unui plan la nivel de continent pentru reducerea transmisiei comunitare, evitarea pierderilor de vieți omenești și redeschiderea afacerilor și școlilor închise.
Ca răspuns la o creștere a numărului de cazuri, guvernul slovac a inițiat o schemă națională de testare, care solicită populației sale adulte, cu vârsta cuprinsă între 10 și 65 de ani, fie să fie testată de două ori pentru COVID-19 în două weekenduri consecutive, gratuit, fie în perioada zilei de carantină la domiciliu.
Screening-ul în masă, care folosește teste rapide de antigen care produc rezultate în decurs de 30 de minute, a fost pilotat în weekend-ul trecut în regiunile nordice ale țării cele mai afectate de coronavirus. Rezultatele inițiale par promițătoare.
Cum a evoluat pandemia de coronavirus în România: De la sub 100 de teste de COVID pe zi, în martie, la 40.000 în octombrie!
Grupul de Comunicare Strategică a realizat o agregare a datelor privind numărul de teste efectuate în România, la nivel național, de la începutul crizei sanitare generată de infecția cu noul tip de coronavirus (SARS-CoV-2) până în prezent.
Această centralizare a fost realizată pentru a răspunde solicitărilor din partea mass-media pe această temă. Datele folosite sunt cele transmise zilnic de Institutul Național de Sănătate Publică.
În urma analizării datelor agregate rezultă următoarele concluzii:
- Capacitatea de testare în luna martie a acestui an, la debutul epidemiei în România, era de sub 100 de teste prelucrare în fiecare zi.
- În luna octombrie a fost atinsă capacitatea de prelucrare a peste 40.000 de teste pe zi.
- În toată luna martie testele prelucrate au fost 24.654. În prezent sunt efectuate mai multe teste într-o singură zi decât în întreaga lună martie.
- Capacitatea de testare a fost crescută rapid, de la 24.654 de probe prelucrate în luna martie la 150.720 în luna aprilie.
- Capacitatea de testare a fost crescută în mod continuu, ajungând la posibilitatea de a efectua, în acest moment, peste 800.000 de teste lunar (în luna octombrie au fost efectuate 823. 057 de teste, iar în luna septembrie 616.745 de teste).