Ministrul Sănătății a venit cu precizări în legătură cu posibilitatea revenirii la starea de urgență, la aproximativ o oră de la declarație. Nelu Tătaru spusese că se face o analiză și se va face o propunere spre starea de urgență în contextul creșrerii numărului de cazuri de coronavirus în România.
„Gestionăm o criză a pandemiei, vreau să avem o legislație care să ne permită să ne desfășurăm activitatea, să revenim la acele cazuri de 100 și ceva de infectări pe zi. Facem o analiză, facem o propunere spre starea de urgență”, a spus ministrul Nelu Tătaru, citat de Digi24.
La aproximativ o oră, Nelu Tătaru a revenit cu precizări.
„Am mai discutat acest lucru, în acest moment nu se impune”, a răspuns Nelu Tătaru, citat de Digi24, întrebat despre posibilitatea reinstituirii stării de urgență, in această vară.
„Vedem evoluția ulterioră și mă repet, la propunerea INSP, Ministerul Sănătății, CNSU, propunere către președintele României, este atributul președintelui României, dar într-un context care în acest moment nu face…”, a spus ministrul Sănătății.
Ministrul Sănătății a reiterat apelul adresat populației de a respecta regulile de distanțare socială și de igienă, în contextul în care rata de transmitere a virusului este mare.
„Am luat atitudine de fiecare dată, dar ca parte medicală trebuie să ne vedem de treburile noastre, trebuie să tratăm. Și este păcat, fiindcă acum 4 săptămâni aveam o transmitere de 0,6-0,7 și acum suntem la 1,4. După situația de ieri, eram în situația zilei de 8 mai”, a declarat Nelu Tătaru la Digi24.
„Mesajul meu este și va fi respectarea regulilor – respectarea distanțării fizice, respectarea principiilor de igienă, respectarea indicației medicului și, chiar dacă nu avem o formă legislativă în acest moment, internarea în spital, tratarea în spital. Trebuie să respectăm aceleași reguli pe care le-am respectat și până acum”, a completat ministrul.
Guvernul a adoptat, în ședința de luni, Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de sănătate publică în situații de risc epidemiologic și biologic, care a fost trimis în Parlament și înregistrat marți la Camera Deputaților. For decizional în acest caz este Senatul.
„Sper ca sănătatea poporului român să nu lase loc de interpretare politică”, declara luni Nelu Tătaru.
Proiectul a fost elaborat după ce Curtea Constituţională a României a publicat, în iunie, motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat că internarea şi carantinarea obligatorie a pacienţilor COVID-19, prin ordin de ministru, sunt neconstituţionale, ceea ce a dus la suspendarea ordinului de ministru, începând cu 2 iulie.
Proiectul a fost criticat, miercuri, de președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a transmis că a studiat proiectul de lege privind carantina și izolarea și spune că sunt multe articole care ar putea lăsa o mare marjă de manevră autorităților și o portiță deschisă abuzurilor.
România este până săptămâna viitoare în stare de alertă, măsură prelungită prin Hotărârea Guvernului nr 476/2020, publicată în 16 iunie, începând cu data de 17 iunie, pentru 30 de zile.
Până marți, 7 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 29.620 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 21.927 au fost externate, dintre care 20.534 de pacienți vindecați și 1.393 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.
În intervalul 06.07.2020 (10:00) – 07.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 31 decese (18 bărbați și 13 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, iar de la informarea anterioară transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 397 de noi cazuri de îmbolnăvire.