Eduard Roca, medic ATI care își face rezidențiatul la Timișoara, dar este detașat din iulie la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești, vorbește într-un interviu pentru Libertatea despre starea pacienților COVID-19 aflați la ATI. Unitatea medicală din Prahova se confruntă de luni bune cu lipsa de personal și supraaglomerare, un nou manager fiind numit marți, 27 octombrie, mai scrie Libertatea.
Situația la Spitalul Județean Ploiești, și implicit la nivelul județului Prahova, este una foarte grea. Pacienții sunt foarte mulți, personalul medical, în continuare insuficient. În momentul de față îngrijim 25 de pacienți la Terapie Intensivă, Covid pozitivi, dar sunt și alții care stau în așteptare în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU). Sunt mulți pacienți, particip la multe consulturi în cursul gărzilor, dar până nu ni se eliberează un loc nu putem să îi primim”, a declarat medicul Eduard Roca pentru Libertatea.
Întrebat de redactorul Libertatea, dacă pacienții care nu par să mai aibă șanse de supraviețuire știu lucrul acesta, medicul a răspuns:
„Să știți că nici măcar noi nu putem să ne dăm seama care pacient va merge mai bine și care va merge mai puțin bine. Noi anunțăm pacienții care sunt conștienți și care nu au ajuns să fie intubați asupra a tot ceea ce se întâmplă sau li se va întâmpla mai departe din punct de vedere medical”, a declarat medicul Eduard Roca.
Gheorghe Enache, medic primar boli infecțioase și conferențiar universitar, explică într-un interviu pentru GÂNDUL.RO, legătura dintre COVID-19 și oscilațiile termice. Specialistul spune că virozele de sezon în contextul pandemiei de coronavirus reprezintă o problemă reală, iar cea mai bună soluție este vaccinarea: „Pe lângă creșterea imunității cu legume, fructe, mișcare, vorbim de vaccinare. Ne protejează pentru o boală care nici ea nu e prea ușoară. Gripa a dat întotdeauna mortalitate, să nu uităm asta. A lăsat urme foarte grave și nu iartă”, atrage atenția specialistul.