Medic, către cei care critică procesul rapid de realizare a unui vaccin COVID-19: Am trecut de la Sapiens la Homo deus
Medicul Călin Cimpăian, șeful secției Secției medicale de la Spitalul Județean Sibiu, unde a început campania de vaccinare împotriva COVID-19 joi, 31 decembrie, a explicat de ce faptul că oamenii de știință au reușit să obțină un vaccin eficient împotriva virusului atât de repede nu este văzut cu ochi buni de anumite persoane.
Specialistul cataloghează dezvoltarea unui vaccin eficient împotriva SARS-CoV-2 drept „o mare realizare”.
„Lucrurile au mers în flux continuu și s-a obținut această mare realizare în istoria omenirii”, a declarat acesta la Digi24.
Medic: Argumentele pot fi demontate cu o poveste simplă
Specialistul a explicat modul oamenii au perceput procesul rapid de dezvoltare a unui vaccin făcând o parabolă cu modul în care oamenii s-au adapt la trecerea de la trăsură la autoturism.
„Argumentele pot fi demontate cu o poveste simplă. Mai țineți minte când au apărut primele automobile, primele trăsuri fără cai s-a spus că orice depășire a vitezei de 30 km la oră va omorî conducătorul și pasagerii. Înaintea automobilelor trebuia să meargă un om cu un steag roșu care să semnalizeze venirea automobilului ca lumea să se ferească. Acum, automobilele sunt ceva uzual și ne pregătim să avem mașini autonome conduse de inteligență artificială. Asta este diferența și între vaccinurile clasice. Nu uitați că primele vaccinuri s-au făcut luând din leziunile produse de boală material biologic și infectând intenționat oamenii ca să aibă formă ușoară și după aceea să dezvolte imunitate împotriva bolii care îi omora. Să nu uităm că a trecut mult timp, am trecut de la Sapiens la Homo Deus ca să citez din Yuval Noah Harari și ne așteptăm că aceste lucruri să continue”, a explicat Călin Cimpăian.
Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 precizează că difuzarea imaginilor cu recepția primelor doze de vaccin împotriva COVID-19 în România a generat un val de informații înșelătoare, propagate pe rețelele sociale.
„Astfel, în ultimele zile ale campaniei de vaccinare au circulat postări care au pus la îndoială autenticitatea dozelor de vaccin primite de România. Motivele invocate au fost: ambalarea dozelor în cutii simple de carton, improprii pentru transportul gheții carbonice, utilizarea unui autovehiculul de transport insuficient izolat pentru a menține temperatura de -80°C și utilizarea transportului terestru în detrimentul celui aerian. Aceste informații sunt inexacte și potențial înșelătoare”, informează CNCAV. (MAI MULTE DETALII AICI)