Medic român aflat în SUA, anunț teribil despre noua tulpină de COVID-19 din Africa de Sud: “Suntem speriați! S-ar putea să nu fie acoperită de Pfizer și Moderna”
Adrian Pop, medic român aflat în SUA, este îngrijorat, la fel ca și mulți experți, de noua tulpină de COVID-19 apărută în Africa de Sud, care nu ar putea fi acoperită de vaccinurile dezvoltate de Pfizer/BioNTech, ceea ce ar reprezenta o problemă teribilă.
Medicul Adrian Pop este stabilit de mai mulți ani în Statele Unite. Este profesor universitar la Hofstra School of Medicine şi Șeful Secției de Boli Infecțioase de la Huntington Hospital-Northwell Health din New York și are o vastă experiență în domeniu.
În cadrul unui interviu, cadrul medical a dezvăluit că în SUA lucrurile nu sunt deloc liniștite, deoarece există date care arată că vaccinurile dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna nu ar avea efect împotriva tulpinei de COVID-19 din Africa de Sud.
“Apariția noilor tulpini mai contagioase a creat o senzație de nesiguranță în personalul nostru medical și în rândul pacienților. Avem foarte mulți oameni care vor să se vaccineze cât mai repede și nu avem suficient vaccin pentru toți. Vreau să vă spun că tulpina aceasta britanică este încă acoperită de acest vaccin. Noi suntem mai speriați de tulpina care vine din Africa de Sud! Este o tulpină nouă, iar datele preliminare ne arată că s-ar putea să nu fie acoperită nici de vaccinul Pfizer, nici de vaccinul Moderna! Deci noi, America, Joe Biden, a închis granițele cu Africa de Sud începând de ieri, ca să nu mai poată intra turiști din zona respectivă. Dacă tulpina din Africa de Sud apare pe aici, s-ar putea să fie un dezastru”, a spus medicul Adrian Pop.
Noua tulpină de COVID-19, descoperită în Africa de Sud, este mai contagioasă
Noua tulpină de COVID-19 a fost identificată în Africa de Sud în luna octombrie 2020. Nu este mortală, dar este de 1,5 ori mai contagioasă, precizează un grup de experţi, potrivit AFP.
Numită 510Y.V2, această mutaţie “este cu 50% mai transmisibilă”, dar “nimic nu arată că noua tulpină este mai severă”, a declarat Salim Abdool Karim, epidemiolog şi copreşedinte al comitetului ştiinţific al Ministerului sud-african al Sănătăţii.
Concluziile experților au rezultat în special din datele colectate în principalele focare de contaminare din ţara situată în Africa australă.