Prima pagină » Coronavirus » Medic român din Franța, despre întoarcerea elevilor la cursuri: „Școlile trebuie deschise, dar nu în format clasic! Păstrarea distanței între elevi e o copilărie” (EXCLUSIV)

Medic român din Franța, despre întoarcerea elevilor la cursuri: „Școlile trebuie deschise, dar nu în format clasic! Păstrarea distanței între elevi e o copilărie” (EXCLUSIV)

Cristian Minulescu, medic pediatru atât în România, cât și în Franța, este specialist în bolile congenitale de metabolism, adică afecțiunile cu care copiii se nasc. Întors în România, medicul este cel care trebuie să le elibereze elevilor avize pentru a merge la școală și caută soluții pentru acești copii: „Școlile trebuie deschise, dar nu în format clasic! Păstrarea distanței între elevi e o copilărie” , atrage atenția medicul.

Acest aviz nou este necesar ca urmare a unui ordin de ministru nou care obligă copiii cu boli congenitale de metabolism să aducă un aviz special.Fiind prima data când se vorbește răspicat despre acești copii și bolile lor directorii nu au avut niciun fel de pregătire în acest sens și nu au cum sa le înțeleagă particularitățile.Problema cu care m-am confruntat eu ca pediatru care se ocupă de anumite boli este că, practic, Ministerul a lăsat conducerea școlii să decide fără să țină cont cum se ajunge director de școală în România și nu are nicio legătură cu meritocrația. Există și directori de școală care nu înțeleg particularitățile unor copii. Descentralizând decizia s-a ajuns la haos din cauza modului în care cineva a fost pus director de școală. Nu toți directorii au pregătirea necesară înțelegerii particularității fiecărui copil în parte”, spune Cristian Minulescu.

Deschiderea școlilor din 14 septembrie

„Deschiderea școlilor este o idee bună, atâta timp cât va exista învățământ dual și nu chemi toți elevii la un loc. Am auzit discuția unor profesori că ei nu pot să fie atenți și în online, și la elevi în clasă. Dacă tu ca profesor nu esti dispus  să folosești un calculator cum îl vei face pe elev să învețe? Deci da, deschiderea școlilor este o idee bună, atâta timp cât nu ne întoarcem la formatul clasic. Să fie online pentru cine vrea și elevii care vin la școală să nu vină toți deodată și să fie împărtiți în grupe. 20% din școlile din România nu au autorizație sanitară”, explică medicul Cristian Minulescu.

„Păstrarea distanței între elevi este o copilărie”

Cristian Minulescu atrange atenția și spune că se vor închide foarte multe școli dacă revenim la formatul clasic de învățământ, iar în cele din urmă soluția va fi tot învățământul dual.

Se vor închide foarte multe școli și vor vedea că se va ajunge tot la învățământ dual. Nu știm ce se va întâmpla cu cei care se îmbolnăvesc. Sunt foarte puțini copii care fac forme grave, însă nu știm cine stă în casă cu acel copil. Păstrarea distanței între elevi este o copilărie. Virusul se eliberează în aer, el plutește, pe acele geamuri de plexiglas copilul va pune mâna. Cu cât sunt mai puțini în clasă cu atât pot fi supravegheați mai ușor. Desigur, învățământul online nu este de aceeași calitate ca cel din clasă. Chemându-i prin rotație toți vor merge în clasă. Cea mai mare problemă la acest virus este că este complet nou și că nu știm nimic despre el”, mai spune medicul Cristian Minulescu.

Direcţiile de Sănătate Publică anunţă luni scenariul în care se încadrează fiecare oraş pentru începerea noului an şcolar

Luni, 7 septembrie, Direcțiile de Sănătate Publică la nivel național trebuie să anunțe rata incidenței cumulate de transmitere a COVID-19, pentru fiecare localitate. Aceste date care vor defini, practic, scenariul după care va începe școala. DSP-urile vor comunica această rată către inspectoratele școlare, care vor decide ulterior scenariul după care vor funcționa școlile din subordine: verde, galben sau roșu.

 

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele