Cel mai recent studiu în domeniu arată că un medicament utilizat în tratamentul artritei a demonstrat efecte pozitive în îngrijirea pacienţilor spitalizaţi cu forme grave de Covid-19. Cercetarea a fost publicată miercuri, 16 iunie, în The New England Journal of Medicine.
Medicamentul cu pricina se numește Tofacitinib și mai este comercializat, de diverse companii, și sub denumirea Xeljanz.
Tofacitinib a fost testat în cadrul unui studiu clinic la care au participat 289 de pacienţi spitalizaţi cu forme grave de Covid-19 în 15 unităţi medicale din Brazilia. Jumătate dintre pacienţi au primit medicamentul (două pastile de 10 miligrame pe zi), iar cealaltă jumătate a primit un tratament placebo şi îngrijiri medicale clasice.
Rezultatele au fost încurajatoare. După 28 de zile, doar 18,1% dintre membrii grupului care au primit tratamentul cu Tofacitinib au dezvoltat o formă de insuficienţă respiratorie care a necesitat intubare sau ventilaţie mecanică; unii pacienți au decedat, mai arată studiul. Prin comparație, 29% dintre cei din grupul placebo au avut aceste probleme grave. În total, circa 5,5% dintre membrii grupului placebo au decedat, în comparaţie cu 2,8% dintre pacienţii trataţi cu Tofacitinib.
Suntem încurajaţi de primele rezultate ale studiului nostru aleator asupra Tofacitinib în rândul pacienţilor spitalizaţi cu pneumonie Covid-19”, a precizat Otavio Berwanger, medic la Spitalul israelian „Albert Einstein”. El a condus studiul clinic în parteneriat cu specialiștii companiei Pfizer.
Tofacitinib este autorizat în Statele Unite pentru tratarea poliartritei reumatoide, a reumatismului psoriazic şi a rectocolitei hemoragice.