Medicul Adrian Marinescu, despre ce se întâmplă de fapt la „Matei Balș”, după apariția imaginilor cu pacienți pe holuri: „În toate spitalele care sunt în circuitul COVID e practic aceeași situație!” – VIDEO
This browser does not support the video element.
Pe rețelele de socializare au apărut imagini de la Institutul „Matei Balș” din Capitală, în care apar pacienți care stau pe scaune pentru a primi oxigen sau zac pe paturi de campanie pe holuri. Medicul infecționist Adrian Marinescu, care lucrează în acest spital, susține că situația este într-adevăr reală și că se regăsește la mai multe spitale din țară care fac parte din circuitul COVID.
Medicul infecționist Adrian Marinescu explică faptul că pacienții sunt tratați pe holuri pentru că nu mai există locuri în saloane iar spitalale din Capitală sunt aglomerate, astfel încât personalul medical a trebuit să improvizeze o soluție astfel încât bolnavii să primească tratamentul necesar până când se eliberează paturile din saloane sau sunt trasferați la alte unități.
Situația de la „Matei Balș”: „E, până la urmă, un lucru real”
„Vedem o realitate a acestor zile și situația nu e numai la «Matei Balș». În condițiile în care în Capitală avem în mod constant 1.500 de pacienți și, hai să facem un calcul, să ne gândim că 20 la sută dintre aceștia au nevoie de oxigen, au nevoie de un loc să se interneze, e clar că numărul de locuri pe care îl avem – și indiferent cât am reuși în fiecare zi să facem și asta se întâmplă și sâmbăta, duminica – nu este suficient. Și atunci pacienții trebuie să fie ajutați. Până în momentul când reușim să-i transferăm în altă parte sau să facem locuri în spital, ei rămân în camera de gardă. E adevărat că primesc tratamentul cu oxigen, primesc tratamentul necesar, dar sunt imaginile pe care dvs. le vedeți. E, până la urmă, un lucru real”, a explicat, marți seara, la Digi24, medicul Adrian Marinescu.
De asemenea, acesta a explicat faptul că în mod constant în camera de gardă a unității se află și peste 30 de pacienți, chiar dacă numărul de paturi este maxim 20.
„Asta înseamnă că restul vor rămâne într-un pat improvizat sau pe un scaun, fiind vorba de pacienți care, în mare parte, au nevoie de oxigen, trebuie să reținem, e important. La pacienții cu infecție SARS-CoV-2, tratamentul cu oxigen este vital și cei care au forme severe și au nevoie de oxigen, lucrul acesta trebuie să se întâmple imediat. Cum ajung în camera de gardă, primesc oxigen. Ulterior, încercăm să găsim o variantă, din păcate, nu putem s-o găsim atât de repede și pacienții stau și perioade mai lungi de timp în camera de gardă, pot să stea și 24 de ore”, a mai explicat specialistul.
Acesta a subliniat că „ce este important este că pacienții sunt tratați, monitorizați, la fel ca într-o secție normală, doar că este o improvizare. E clar că nu este cum ar trebui să se întâmple în mod normal”.
Adrian Marinescu: Aproape toate spitalele COVID-19, blocate și nu mai au locuri în partea a doua a zilei
„Din păcate, mai ales în a doua parte a zilei, cam toate spitalele care sunt în circuitul COVID sunt absolut blocate și nu mai au locuri și atunci soluția este una reală, nu neapărat ideală. Toate spitalele din București ar trebui să meargă pe un dublu circuit, făcut foarte corect, și să primească și pacienți cu SARS-CoV-2, este singura variantă”, a punctat medicul infecționist.
Totodată, aceasta a precizat faptul că pacienții sunt sunt tratați în camera de gardă pe scaune de câteva săptămâni, din perioada în care în București au fost raportate creșteri mari de cazuri COVID-19.
„De când am avut peste 1.000 de cazuri în Capitală, a devenit un lucru care se întâmplă aproape zilnic. Cred că la un moment dat au fost și 37-38 de pacienți în camera de gardă”, a declarat doctorul.
Medicul a explicat faptul că lucrătorii din domeniul sanitar încearcă să ajute cât mai mult oamenii, încercând să găsească soluții astfel încât cei care au nevoie de tratament să fie tratați.
Improvizația de la camera de gardă, „cea mai bună măsură pe care trebuie să o luăm din punct de vedere medical”
„Ne descurcăm, până la urmă găsim o variantă. Am încercat – și din fericire am reușit – să îmbunătățim în ultimele luni în mod constant tot ce ține de instalațiile de oxigen, astfel încât să avem, pentru că știam că este important. În camera de gardă sunt 20 de paturi și restul, peste 20, sunt pacienți care trebuie să stea pe scaun sau pe paturi improvizate”, a explicat acesta.
De asemenea, acesta a subliniat că un pacient care nu primește ajutor „ar sta în așteptare în alt spital sau într-un loc unde nu ar avea acest tratament”.
„Deci, cred că este cel mai corect lucru pe care îl facem să administrăm acest tratament din primul moment în care pacientul ajunge în camera de gardă, indiferent că nu avem locuri pe pat. Este cea mai bună măsură pe care trebuie să o luăm din punct de vedere medical. Contează până la urmă viața pacientului”, a subliniat medicul Adrian Marinescu.
Specialistul a precizat faptul că spitalele COVID-19 deja încep să nu mai facă față și a sugerat că și celelalte spitalele ar trebui să funcționeze pe dublu circuit, mai ales în contextul în care numărul de infectări zilnice este mare, ceea ce înseamnă că și numărul pacienților care au nevoie de internare este în creștere.