Prima pagină » Coronavirus » Medicul Adrian Marinescu: Restricțiile ar fi mai eficiente dacă ar fi aplicate cumva la o scară mai largă. Rata deceselor în România ține și de starea de sănătate a populației înainte de pandemie

Medicul Adrian Marinescu: Restricțiile ar fi mai eficiente dacă ar fi aplicate cumva la o scară mai largă. Rata deceselor în România ține și de starea de sănătate a populației înainte de pandemie

Medicul Adrian Marinescu: Restricțiile ar fi mai eficiente dacă ar fi aplicate cumva la o scară mai largă. Rata deceselor în România ține și de starea de sănătate a populației înainte de pandemie
GÂNDUL LIVE. Medicul Adrian Marinescu, invitat în ediția de luni, 18 ianuarie 2021, de la ora 11.30 / Mediafax Group / Eduard Vinatoru (FOTO)

Medicul Adrian Marinescu, infecționist la Institutul Matei Balș din București, a declarat că, din punctul său de vedere, restricțiile impuse pentru limitarea numărului de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 ar putea fi mai eficiente dacă ar fi aplicate la o scară mai largă.

Specialistul a făcut declarațiile în cadrul unui interviu acordat Pro TV.

„Sunt multe cazuri pentru o perioadă mai lungă de timp, gândiți-vă că cei care sunt pozitivi vin în contact mai departe, este bulgărele care se rostogolește, este foarte greu să-l oprești în momentul în care sunt măsuri care să fie stricte sau care să acționeze, cumva, pe o scară mai largă. Este foarte bine că în jurul Bucureștiului sunt acțiuni punctuale, dar să ne gândim totuși că e greu să faci o delimitare între București și localitățile din jur, oamenii oricum circulă dintr-o parte în alta și asta se întâmplă peste tot. E foarte greu să faci o carantină punctuală”, a spus medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș.

Acesta a vorbit și despre faptul că numărul persoanelor diagnosticate zilnic reprezintă doar un procent din numărul real al celor care contractează virusul.

„Este evident că cei diagnosticați în fiecare zi sunt o minoritate, din păcate, în raport cu numărul real, Numărul real poate să fie, nu neapărat de zece ori mai mare, dar e diferență semnificativă, dacă am testat 50.000 probabil că ar fi un minim necesar, în mod real ar trebui să ajungem să testăm mai mult, probabil că minimum 100.000 de teste pe zi. De ce e important să testăm extins? Pentru că ceea ce putem face în mod real acum este să-i identificăm pe cei care sunt pozitivi și mă refer și la asimptomatici, și să fie izolați ei și persoanele care reprezintă contacți direcți, anchete epidemiologice făcute rapid și corect împreună cu testarea”, a spus el.

Marinescu: Rata deceselor este influențată de starea generală de sănătate a românilor înainte de pandemie

Totodată, medicul Adrian Marinescu a explicat că există o legătură importantă între rata deceselor din România și starea de sănătate a populației înainte de pandemie.

„Sunt mai multe explicații, ține și de cum sunt făcute raportările, este clar că cele mai multe dintre decese sunt la persoane care aveau afecțiuni cronice, erau persoane în vârstă. Foarte rar se întâmplă, dar se întâmplă, să fie pacienți care nu aveau nimic asociat, în plus ține de starea de sănătate de la nivelul populației. Când vine o pandemie contează ce stare de sănătate găsește la nivelul populației și la noi, nu stăm atât de bine la nivelul bolilor cardiovasculare, diabet, bolilor cronice, și ar trebuie evaluate mai bine așa cum se întâmplă în Occident. Mai e o explicație, contează ce se întâmplă până ce pacientul ajunge cu o formă se veră, felul în care se face monitorizarea din momentul diagnosticării până ce pacientul se degradează și ajunge la spital, e un interval foarte important”, a explicat Adrian Marinescu.

România a înregistrat luni 4.207 de noi cazuri de COVID-19 față de ziua de duminică.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele