Medicul Beatrice Mahler, amănunte esențiale despre vaccinul anti-COVID: „Nu știm dacă vaccinul va fi capabil să lupte cu noile mutații ale virusului” (EXCLUSIV / VIDEO)

Publicat: 12/01/2021, 16:30
Actualizat: 12/01/2021, 17:34

Beatrice Mahler, managerul Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, a explicat într-un interviu pentru GÂNDUL.RO beneficiile vaccinării împotriva virusul SARS-COV-2. În prezent, 70% din personalul medical a fost vaccinat la ”Marius Nasta”. Medicul pneumolog spune că, cu cât ne vom vaccina mai repede și numărul persoanelor imunizate va crește, cu atât șansele ca virusul să sufere noi mutații sunt mai mici.

Vaccinul este astfel structurat încât să producă anticorpi împotriva proteinei Spike. Cât timp proteina Spike a virusului SARS-COV-2 nu se modifică structural foarte mult, vaccinul va oferi protecție. Cu cât ne vom vaccina mai repede, cu cât numărul de persoane care se vor vaccina va crește și pandemia va scădea, cu atât riscul de dezvoltare al noilor mutații scade. Dacă nu, ne putem aștepta la noi mutații și cu siguranță nu știm dacă vaccinul acesta va fi capabil să lupte împotriva lor”, a spus medicul Beatrice Mahler, managerul ”Marius Nasta”.

Diferențele dintre vaccinurile BioNTech Pfizer și Moderna

Sunt date minime că ar fi o diferență. Sigur că este important lotul de persoane pe care a fost studiat vaccinul și comorbiditățile, dar sunt amândouă vaccinuri efieciente atâta timp cât au peste 90% eficacitate. În prezent, am vaccinat 70% din personalul medical. Menționeaz că o parte din colegii mei sunt în perioada post-covid  și au amânat momentul de administrare al primei doze de vaccin. Probabil că la sfârșitul lunii ianuarie vom ajunge undeva la 85%. Nu cred totuși că vom depăși acest procent, decât dacă, cei care au refuzat se vor răzgândi. Mulți sunt influențați de zvonurile care circulă pe social media, legate de posibilele efecte pe termen lung ale vaccinului, pe care, cu siguranță, nu le cunoaștem  în totalitate, dar frica și opiniile care circulă, au indus o teamă atât de mare încât toate discuțiile pe care le-au avut cu colegii mei medici, nu au putut fi combătute”, explică managerul Institutului ”Marius Nasta”, Beatrice Mahler.

Masca după vaccinare

​Persoanele vaccinate contra COVID-19 ar trebui să poarte în continuare măşti de protecție şi să păstreze distanţa faţă de alţii, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În acest moment avem câteva date care lipsesc legate de modul în care va acționa acest vaccin și mecanismul prin care el va produce efecte  în organism. În momentul în care ne infectăm cu virusul, vaccinarea nu exclude infectarea, însă este foarte important momentul la care se începe producția de anticorpi sau dacă antocorpii existenți reușesc într-un termen foarte scurt să anihileze sau să distrugă virușii care intră. Prin urmare, există în acest moment suspiciunea că ar fi o perioadă de timp, o fereastră din momentul  în care virusul  intră și se multiplică până la momentul în care organismul reușește să distrugă virusul. Pentru acea fereastră de timp  care ar putea să presupună un grad de contagiune există recomandarea acestei precauții de purtare a măștii. Cu siguranță, răspunsul va veni în acest an din partea cercetătorilor, pentru că acest vaccin este într-o perioadă de urmărire activă, așa cum știm toate reacțiile adverse sunt declarate, iar studiile de cercetare pe lotul inițial care a fost vaccinat continuă, pentru că acele persoane sunt urmărite până la doi ani, nu doar pentru reacțiile adverse, dar și aceste studii de răspuns al organismelor la o posibilă infecție cu virusul SARS-COV-2”, a mai spus medicul Beatrice Mahler.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar