Medicul care a continuat să salveze vieți prin transplant în plină pandemie: „Evoluția pandemiei este imprevizibilă, nu știm cum va fi peste un an” (EXCLUSIV)

Medicul care a continuat să salveze vieți prin transplant în plină pandemie: „Evoluția pandemiei este imprevizibilă, nu știm cum va fi peste un an” (EXCLUSIV)
Medicul care a continuat să salveze vieți prin transplant în plină pandemie: „Evoluția pandemiei este imprevizibilă, nu știm cum va fi peste un an” Sursă foto: Arhivă personală
Publicat: 01/04/2021, 17:05

Peste o sută de pacienți români care sunt diagnosticați cu diferite forme de cancer de sânge au primit o nouă șansă la viață după ce au efectuat un transplant medular anul trecut. Într-o vreme în care majoritatea spitalelor au devenit unități sanitare care tratează doar bolnavii cu COVID-19, transplantul medular a mers mai departe în secția condusă de medicul Alina Tănase din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Medic: „Acești pacienți nu pot fi amânați”

Transplantul medular în Institutul Clinic Fundeni a continuat, fiindcă majoritatea pacienților care au nevoie de această procedură nu pot fi amânați. Leucemiile acute și toate hemopatiile care au nevoie de un transpant alogeneic (de la donator) sunt proceduri urgente, trebuie efectuate când boala a ajuns în remisiune și statusul pacientului o permite. Existența donatorului și primirea celulelor stem de la donatorul compatibil este de asemenea o cerință obligatorie pentru a putea efectua procedura, astfel încât, tot ceea ce ține de donator pot fi variabile ce pot amâna transplantul. De aceea, activitatea de trasnplant medular, anul trecut în Institutul Clinic Fundeni a constat în aproximativ  70% din numarul total de proceduri, efectuate uzual la noi în centru”, spune medicul Alina Tănase într-un interviu pentru GÂNDUL.RO.

Anul trecut, 112 proceduri de transplant de celule stem hematopoietice au fost efectuate la Institutul Fundeni, dintr-un total de 1650 de proceduri efectuate până acum. Lista de așteptare se întinde însă pe câteva luni, iar găsire unui donator în Registru durează în medie 2-3 luni.

Pentru majoritatea cazurilor care au nevoie de un allotransplant începem căutarea donatorului încă de la diagnostic. În acest fel, câstigăm timp și putem începe procedura de transplant în momentul în care boala a ajuns în remisiune. Avem pe lista de așteptare, din toata țara, aproximativ 50 de pacienți pentru allotransplant și câteva zeci pentru autotransplant. Autotransplantul este o procedură mai ușoară, poate fi temporizată în unele cazuri și se poate face în mai multe centre de transplant din București.

Foto: Medicul Alina Tănase Institutul Clinic Fundeni

Care este costul unui transplant în România?

România decontează transplantul medular prin intermediul unui program al Ministerului Sănătății. Un allotransplant ar costa 162,000 lei , în schimb un autotransplant 88. 000 lei, de cinci ori mai putin decat în străinătate, spune medicul Alina Tănase. Odată cu pandemia de COVID-19, medicii, indiferent de specializarea lor au trebuit să se adapteze din mers la noua realitate.

”Am învățat că ar fi bine să fii pregatit pentru orice tip de calamitate”

Cred că a fost neașteptat și dificil pentru noi toti, a trebuit să ne adaptăm cu alte condiții de asistență medicală. Am fost preocupată tot timpul să gasim cea mai buna soluție de a fi în siguranță, atât pacientii cât și personalul medical. Încă de la început, în Institutul Clinic Fundeni au fost făcute circuite separate, proceduri dedicate și pot spune că activitatea medicală a ICF a continuat în toate sectoarele. Cel mai greu a fost să nu avem date științifice confirmate, despre virus, tratament, imunizare… date care se acumulează în timp, în trialuri randomizate și, care, pentru medici reprezintă „medicina bazată pe dovezi”, care sa ne ghideze clar în atitudinea medicală. Am învățat că ar fi bine să fii pregătit pentru orice tip de calamitate și mi-am reamintit că oamenii reacionează foarte diferit în condiții de stres”, a mai spus medicul Alina Tănase.

Teama de virus i-a ținut pe mulți pacienți departe de spital. Unii nu au mai avut unde să se trateze, alții s-au temut și și-au amânat tratamentul.

Da, majoritatea pacienților au fost speriați de vizita la spital, desi, datorită măsurilor de protecție, spitalul poate fi considerat mult mai sigur decât orice altă instituție/locație. Aș menționa că pacienții aflați la mai puțin de un an de la transplantul medular purtau masca tot timpul și înainte de pandemie, se dezinfectau pe mâini după orice manevră și se fereau de colectivități mari, datorită imunosupresiei majore posttransplant. De aceea, pentru această categorie de pacienți nu a fost o schimbare majora și au venit la control și la tratament în mod obișnuit, spune medicul Alina Tănase.

 Medic: „Este greu de înțeles că nu se respectă măsurile de protecție”

Evoluția pandemiei de coronavirus este imprevizibilă, spune medicul Tănase, iar teama că locurile la ATI nu sunt suficiente persistă.

„Și ICFundeni are acum paturi de terapie intensivă dedicate pacienților cu COVID. Teama că  locurile de terapie intensivă să fie insuficiente pentru pacienți COVID, cât și non-COVID este justificată. Evoluția pandemiei este imprevizibilă, nu știm încă cum va fi peste un an. Pentru personalul medical, care se confruntă în fiecare zi cu cazuri a căror singură șansă de supraviețuire este un loc la terapie intensivă, este greu de înțeles că nu se respectă măsurile de protecție.Oamenii în halate medicale, sunt tot oameni cu nevoi, anxietăți și frustrări. Meseria de medic este o meserie vocațională, majoritatea își dedică  întreaga viață și energie în slujba pacientului și fac acest lucru în mod asumat. Dar, cu toții avem nevoie de un zâmbet și un cuvânt bun, uneori aceste lucruri mici fac diferența între “nu mai pot” și “o să o luăm de la capăt”, mai spune medicul Alina Tănase.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?