Medicul Monica Pop a reacționat după ce s-a cerut un control de amploare la Institutul ”Matei Balș”, în spațiul public apărând unele acuzații extrem de grave formulate de conducerea SRATI.
Reprezentanții Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă – documentul a fost semnat de prof. Dr. Șerban Bubenek, președinte SRATI și prof. Dr. Dorel Săndesc, vicepreședinte SRATI și președinte al Comisiei ATI din Ministerul Sănătății – au solicitat ”trimiterea unei echipe de control la Institutul Matei Balș care să controleze modul în care s-a gestionat aprovizionarea cu medicamentele antivirale cuprinse în OM 487 /2020 a secțiilor ATI. Avem semnale că există pacienți care au decedat în secțiile ATI cu boală COVID-19 și nu au primit nici un fel de medicație antivirală. Și MS a dat prin OM 489 pentru AP-IERE 140.587.000 lei (aproximativ 16.500.000 Euro)”, au acuzat medicii respectivi, fără a aduce și dovezi în sprijinul afirmațiilor făcute.
În acest context, medicul Monica Pop se declară consternată și spune că o astfel de acuzație este una foarte gravă. Totodată, Monica Pop consideră că nu s-ar fi putut întâmpla așa ceva la institutul ”Matei Balș” condus de Adrian Streinu-Cercel.
”Mi se pare extrem de gravă afirmația cum că bolnavii nu au primit tratament și au decedat fără tratament. Deci acest lucru mi se pare absolut inadmisibil! Eu nu cred că este așa”
Monica Pop
”Întâmplător și din nefericire, am avut cunoștințe între pacienții de la Balș care au stat chiar în terapie intensivă și spuneau că erau sufocați de tratament. Aveau tratamente absolut tot timpul. Eu nu pot să cred că un medic poate afirma așa ceva. Mi se pare foarte gravă această afirmație, nici nu poate fi vorba să fie adevărată. Să sperăm că lucrurile se vor limpezi după toate controalele acestea”, a declarat Monica Pop, potrivit antena3.ro.
Curtea de Conturi a efectuat un control la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”, fiind verificat modul de gestionare a resurselor publice în perioada stării de urgență decretate pe teritoriul României, iar GÂNDUL.RO a prezentat, în exclusivitate – în facsimil -, extrase din raportul întocmit.
În perioada supusă controlului, Institutul ”Matei Balș” a încheiat angajamente financiare în valoare de 33.639.068 lei. A fost selectat un eșantion de 6 angajamente, 11.874.811 lei, iar după verificarea acestora s-a constat că normele legale cu privire la cele 6 angajamente bugetare au fost respectate in privinta achizitiilor pe perioada stării de urgență.
”În perioada stării de urgență, institutul a încheiat angajamente legale, conform achizițiilor efectuate, asigurând evidența în conturi, sursa de finanțare și furnizorii. Evidența angajamentelor s-a efectuat în conformitate cu prevederile legale în analitic pe clasificație bugetară în funcție de sursa de finanțare”, se arată în raportul Curții de Conturi.