Octavian Jurma, medic și cercetător în Timișoara, cel care a făcut predicții dovedite corecte ale evoluției pandemiei, este optimist că amânarea campaniei de imunizare nu va încurca prea mult lucrurile, declarându-se, totodată, impresionat de faptul că tot mai mulți români doresc să se vaccineze anti-COVID.
Din cauza lipsei dozelor de vaccin și locurilor blocate la programare, autoritățile care se ocupă de campania de vaccinare au decis ca intervalul de programări 28 ianuarie – 15 februarie să se decaleze cu zece zile pentru 35.000 de persoane care ar fi trebuit să facă prima injecție.
Octavian Jurma nu vede acest lucru o problemă majoră, precizând că și în alte domenii, dacă există cerere mare, producătorii întâmpină dificultăți în a oferi produsul tuturor celor care îl solicită. Medicul susține că oamenii înțeleg situația, iar la final toți vor primi serul.
“Din fericire există vaccinuri, dar se întâmplă și când lansează Apple un produs nou să nu se producă din prima câtă cerere este. Toate persoanele care pot fi vaccinate, vor fi vaccinate. Mă bucură să văd saturația, chiar dacă la început nu reușeam să vaccinăm 30.000 pe zi. Îmi place că există cerere. Mai în glumă, suntem în România, abia când ceva nu se găsește devine valoros. Nu cred că va crea mari probleme faptul că s-a amânat, oamenii sunt înțelegători dacă se comunică bine. Nu aveam de unde știi, e prima dată când se întâmplă așa ceva. Chiar dacă sunt în general critic cu deciziile autorităților”, a declarat Octavian Jurma, potrivit România TV.
Medicul a vorbit și despre ivermectină, medicament care în România se folosește exclusiv pentru animale, dar pe care unii medici îl consideră ideal pentru tratarea COVID-19.
“În primul rând, grija față de om este mult mai mare față de cea pentru animale, deci gradul de rigurozitate nu se compară. Una este ca un om să facă reacții adverse severe și alta este la un animal”, a declarat Octavian Jurma.