Medicul bihorean Flavia Groșan, care este subiectul de disucție pe rețelele sociale și a fost numită „doctorița-minune”, nu poate demonstra științific că tratamentul pe care l-ar fi aplicat pacienților infectați cu COVID-19 ar fi fost cu adevărat eficient. Radu Țincu, medic primar de Terapie Intensivă la Spitalul de Urgențe Floreasca din București, a declarat pentru publicația Newsweek România că medicul Flavia Groșan nu are date concrete, ci doar o experiență proprie care nu este relevantă.
Flavia Groșan poate să fie un geniu care va lua premiul Nobel. Dar ea trebuie să vină să ne prezinte toate datele medicale, științifice, care pot fi validate.Dacă sunt validate științific, le vom urma toți. Dar deocamdată avem doar ce ne spune ea.Nu are date, are doar o experiență proprie care nu e relevantă.Pentru un studiu științific, ar fi fost nevoie ca pe lângă cei 1.000 de pacienți să mai aibă și 1.000 de persoane cărora să le administreze un placebo, ca să vadă dacă într-adevăr medicamentele folosite funcționează sau acei oameni s-ar fi vindecat oricum”, a declarat medicul ATI Radu Țincu.
Medicul Țincu spune cp Ventonlin se folosește de foarte mulți ani în spitale, inclusiv aparatele de aerosoli.
„Ea spune că folosește Ventonlin. Păi noi folosim Ventolin de foarte mulți ani. Că folosește aparat de aerosoli. Dar și în spitale se folosesc astfel de aparate. Chiar și oamenii acasă o fac. Ea spune că folosește cortizon, dar și noi folosim cortizon.De fapt, nu face nimic în plus.Dar când susține că a vindecat 1.000 de oameni, trebuie să ținem seama de faptul că COVID-19 este simptomatic pentru 10-15% din populația infectată, iar dintre aceștia doar 2-4% ajung în terapie intensivă”, mai spune medicul.
Colegiul Medicilor Bihor s-a autosesizat deoarece doctorița Groșan ar fi adus prejudici grave prin afirmații precum că medicii infecționiști și ATI din spitale ar face rău pacienților.
„Am invitat-o la Comisia de Etică să își justifice afirmațiile și părea chiar bucuroasă”, a declarat Carmen Pantiș, potrivit Bihoreanul, adăugând că, deși își apreciază colega, aceasta a avut și numeroși pacienți ajunși „în stare gravă” în Spitalul Municipal.Cum să pretinzi că ai vindecat 100% o mie de oameni și tu știi că pacienții tăi ajung în stare gravă în spital?”, a spus președinta CMB, calificând ca „grav derapaj profesional” contestarea de către Groșan a protocoalelor din spitale”, a declarat președintele Colegiului Medicilor Bihor.
Medicul Flavia Groșan a devenit ”vedetă” pe rețelele sociale, după ce a susținut că pacienții ei infectați cu COVID nu au avut nevoie de nicio zi de spitalizare, fiind tratați doar cu medicamente pentru pneumonie, precum Claritromicina, Ventolin-ul și Flixotide.