Herman Berkovits, medicul personal al premierului israelian Benjamin Netanyahu, cel care l-a și vaccinat pe prim-ministru împotriva COVID-19 , este un medic româno-israelian, stabilit de mai bine de 40 de ani în Israel. Mândru de originile sale românești, Berkovits s-a născut în Târgu-Lăpus și a urmat cursurile de medicină la Cluj. Mama sa, prizonier în lagărul Auschwitz, și-a dorit ca fiul ei să devină pediatru pentru a-i ajuta pe copii. În 1975, Berkovits a emigrat în Israel împreună cu soția sa, profesoară de pian și cei doi copii. Într-un interviu pentru GÂNDUL.RO, medicul Berkovits, unul dintre cei mai îndrăgiți români de peste hotare, explică beneficiile vaccinării împotriva SARS-COV-2, cum se raportează israelienii la COVID-19, dar și despre reacțiile secundare ale vaccinului anti-COVID.
Herman Berkovits: Atunci când s-a născut fiul său m-a căutat, spunându-mi că a auzit de mine și că sunt un medic foarte bun. L-am consultat, și așa am devenit medicul lui Netanyahu și al familiei sale. Inclusiv tatăl său, a murit în brațele mele la 102 ani. Am fost și medicul familiei soției lui Netanyahu. Sunt practic medicul lor de 26 de ani. Când a devenit premier pentru a doua oară în 2009, în Israel a fost o lege specială ca fiecare premier să aibă medicul lui personal. Noi suntem foarte buni prieteni și ne întâlnim la toate festivitățiile. Așa și cu vaccinul. domnul Netanyahu m-a chemat într-o dimineață și mi-a zis că se duce spre aeroport pentru a primi primele doze de vaccin împotriva SARS-COV-2. I-am zis că poate să fie primul vaccinat din Israel, i-am verificat starea de sănătate, să vedem dacă are alergii și i-am dat OK-ul.
Reporter: Și dvs v-ați vaccinat împotriva virusului SARS-COV-2. Ați avut reacții adverse?
Herman Berkovits: M-am vaccinat împreună cu soția în urmă cu o săptămână. Efectele secunde au fost minore. Am avut o durere locală timp de vreo două zile și durere de cap timp de câteva ore. Nu am luat niciun medicament, mi-a trecut repede. În ultimele zile am avut mulți bolnavi cu forme severe, inclusiv la ATI. În Israel se testează destul de mult mult. Încetul cu încetul avem între 70.000-100.000 teste pe zi.
Reporter: Cum se raportează israelienii la vaccin în comparație cu românii? În România, mulți oameni încă sunt sceptici și refuză vaccinarea, invocând diverse motive până la teoriile conspiraționiste.
Reporter: Cei care vor dezvolta un număr mic de anticorpi vor rămâne cu risc crescut de contaminare?
Reporter: Ca medic pediatru la bază, ce puteți să ne spuneți despre vaccinarea la copii?
Herman Berkovits: Eu am mulți copii pe care îi tratez și care au fost infectați cu COVID-19. Aceștia însă au dezvoltat forme foarte ușoare, majoritatea fiind asimptomatici. Momentan copiii nu se vor vaccina, se fac teste și pentru copiii între 12 și 16 ani, iar la sfârșit poate că și aceștia vor primi vaccinul.
Medicul Herman Berkovits a fost decorat în 2017 de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de ofițer, pentru contribuția personală la susținerea și promovarea relațiilor dintre Statul Israel și România. De asemenea, medicul a fost și consilier onorific al fostului premier Viorica Dăncilă.
În 2015, medicul Berkovits a dat o mână de ajutor și victimelor tragediei de la Colectiv: „Am reușit ca o firmă, care produce o unsoare excepțională pentru îndepărtarea țesuturilor afectate grav, să doneze acest medicament în valoare de 150.000 de Euro. În plus, firma a trimis și doi medici specialiști în România pentru a ajuta victimelor“, povestea medicul atunci.