Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a vorbit marți despre beneficiile pe care administrarea celei de-a treia doze le aduce, dar și despre eventualele reacții adverse.
El spune că, din datele disponibile din Israel, administrarea unei a treia doze de vaccin anti-COVID nu produce mai multe efecte adverse ca în cazul primelor două doze, informează Antena 3.
„Practic, în Israel populația eligibilă a fost vaccinată cu a treia doză, cu doza de rapel, în proporție de peste 50%.
Ori, de acolo provin majoritatea datelor de siguranță, sunt cele care au fost, de fapt, transmise către FDA, către Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente, în baza cărora a fost autorizată această doză de rapel
Nu avem o frecvență și o intensitate mai mare a reacțiilor adverse la doza de rapel, aceasta doză 3, comparativ cu primele două administrări.
Ba mai mult decât atât, frecvența reacțiilor adverse a fost chiar mai rar raportată în studiul din Israel ceea ce arată, foarte probabil, o sub-raportare. Concluzia autorilor este cât se poate de clară şi anume că profilul de siguranță este la fel cu celelalte doze. Practic nu a crescut frecventa de reacții adverse comune şi de asemenea reacțiile adverse serioase”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
A început vaccinarea anti-COVID cu doza a treia. Programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel se poate realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naţionale de programare la vaccinare.
Potrivit deciziei adoptate miercuri de CNCAV, pe lângă persoanele vulnerabile şi cele cu risc mare de expunere, din sănătate şi învăţământ, accesul la administrarea dozei a 3-a este permis tuturor persoanelor care au cel puţin 6 luni de la administrarea dozei a doua.
Pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare este disponibilă o harta interactivă unde putem vedea toate centrele de vaccinare din țară.
Administrarea dozei a treia este recomandată persoanelor vulnerabile, cele peste 65 de ani, cu boli cronice, personal din centrele medico-sociale, persoanelor cu risc mare de expunere, angajaţi din sănătate şi învăţământ.
Accesul la vaccinare este permis şi altor categorii populaţionale, care au cel puţin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.