Prima pagină » Coronavirus » Medicul Virgil Musta, despre noua tulpină de COVID-19: Sunt necesare studii epidemiologice pentru a se vedea nivelul de pătrundere a acestei tulpini în România

Medicul Virgil Musta, despre noua tulpină de COVID-19: Sunt necesare studii epidemiologice pentru a se vedea nivelul de pătrundere a acestei tulpini în România

Medicul Virgil Musta, despre noua tulpină de COVID-19: Sunt necesare studii epidemiologice pentru a se vedea nivelul de pătrundere a acestei tulpini în România

Medicul Virgil Musta, specialist la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, este de părere că studiile epidemiologice sunt necesare pentru a se determina nivelul de pătrundere a noii tulpini de coronavirus în România.

Specialistul avertizează într-o intevrenție lșa Digi24 faptul că autorităpțile trebuie să acționeze rapid și să ia măsuri în cazul în care se ajunge la o transmitere comunitară cu noua tulpină SARS-CoV-2 identificată pentru prima dată în Marea Britanie.

„Se pare că sunt cazuri doar în focar și nu a ajuns încă într-o transmitere comunitară. Dacă ajunge în transmitere comunitară, depistarea acestor cazuri este mult mai dificilă, (…) nu stă la îndemâna oricărui laborator să facă această determinare (…) trebuie să se facă determinări pentru a se face studii epidemiologice să se vadă nivelul de pătrundere a acestei tulpini în România”, a declarat doctorul Virgil Musta.

Virgil Musta: „Trebuie să blocăm transmiterea”

De asemenea, specialistul punctează și importanța impunerii de măsuri cât mai rapid dacă se ajunge la o transmitere comunitară.

„Numărul de cazuri încă nu este foarte mare ca să ridice suspiciunea de propagare a acestei noi tulpini în România. Dar cred că trebuie să fim foarte atenți și foarte precauți. La orice semn care ne-ar arăta că tulpina începe să se multiplice și să cuprindă un număr mare de populație trebuie să blocăm transmiterea, pentru că se știe că are o transmitere foarte mare”, a punctat medicul.

Totodată, acesta reamintește că virusul SARS-CoV-2 poate fi contractat și de copii, astfel că riscul de răspândire a virusului este mai mare.

Copiii, un factor important în transmiterea virusului

„Copiii fac de multe ori forme inaparente și reprezintă un vector de trasmitere important. Trebuie să luăm măsuri aparte ca să protejăm contaminarea copiilor, pentru că ei pot deveni un vector de apariție a infecției comunitare”, a mai precizat Virgil Musta.

„ O nouă pandemie ar însemna un număr mare de cazuri”

„Numărul de cazuri va crește atât de mult încât va fi o nouă presiune pe sistemul de sănătate, care nu știu cât va mai putea rezista. O nouă pandemie ar însemna un număr mare de cazuri, cu un număr mare de cazuri cu forme severe și cu un procent mare de decese”, a mai reiterat Virgil Musta.