Medicul Virgil Musta, îngrijorat: “Ne confruntăm cu cazuri de COVID-19 la tineri, cu evoluții rapide și severe!”
Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara, este îngrijorat de faptul că, în spital, ajungi tineri infectați cu COVID-19, la care boala evoluează foarte rapid. Medicul susține că sunt pacienți care în doar câteva zile ajung chiar și la o afectare a plămânului de 70%.
Virgil Musta pune explozia de cazuri de COVID-19 din ultima perioadă pe posibila apariție a unor tulpini de SARS-CoV-2, mult mai agresive și contagioase, care îi afectează teribil, în special pe tineri.
“Problema se pune dacă aceste tulpini au şi o patogenitate mai accentuată, pentru că ne confruntăm în acelaşi timp cu cazuri, la persoane tinere, cu evoluţie rapidă, în câteva de zile, de la o afectare a plămânului de 10 la sută ajunge la 70 la sută ceea ce, astfel de evoluţii rapide şi severe, nu le-am avut până în momentul de faţă”, a declarat Virgil Musta, potrivit Digi 24.
Virgil Musta, despre explozia de cazuri de COVID-19: “Din păcate…”
În continuare, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara se arată îngrijorat de faptul că formele severe ale COVID-19 au devenit mai numeroase în ultimele săptămâni.
“În ultimele trei săptămâni, ne confruntăm cu o creştere a numărului de cazuri, creştere care posibil se datorează faptului că în comunitate există virus cu transmitere mai intensă. Ce constatăm noi este că numărul de cazuri a crescut şi şi formele severe sunt mai numeroase. Din păcate, nu avem posibilitatea să determinăm aceste subtipuri sau aceste tulpini, dar modul cum evoluează formele clinice arată indirect faptul că ne confruntăm cu alte tulpini sau şi cu alte tulpini decât cele cu care ne-am confruntat până în prezent”, a mai declarat Virgil Musta.
Care este situația în Timișoara, oraș aflat în carantină
Virgul Musta a vorbit și despre situația din Timișoara, oraș aflat în carantină, din cauza faptului că rata de incidență a depăsit pragul de 6/1.000.
“Se remacă o uşoară descreştere, dar presiunea pe spitale este la fel de mare pentru că efectele carantinei, în momentul în care aceasta se respectă, şi este eficientă, le putem vedea abia peste una-două săptămâni”, a precizat medicul.