Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, și-a exprimat speranța, în predica duminicală, că în scurt timp se va reîntâlni cu enoriașii la slujbele religioase, chiar dacă, în prima etapă, acestea vor fi oficiate în exteriorul bisericilor. Sâmbătă, INPS a transmis o serie de recomandări adresate slujitorilor Bisericii și credincioșilor, pentru perioada imediat următoare ridicării stării de urgență instituită pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.
„În această perioadă suferim şi de faptul că iubiţii noştri credincioşi nu pot participa direct, fizic, la slujbele din Biserică. Avem speranţa că nu peste mult timp ne vom putea reîntâlni la slujbele Bisericii, chiar dacă la început ele se vor săvârşi în afara lăcaşului de cult”, a spus Patriarhul Daniel la finalul slujbei oficiate în Paraclisul Sf. Gheorghe al Reşedinţei Patriarhale, citat de Basilica.ro.
Mesajul Patriarhului Daniel vine după ce, sâmbătă, Institutul National de Sănătate Publică a transmis o serie de recomandări de măsuri după ridicarea stării de urgență și reluarea activităilor religioase în lăcașurile de cult. Recomandările INSP vizează măsurile de distanțare socială și de igienă pe care atât personalul clerical, cât și credincioșii ar trebui să de respecte. Enoriașilor li se recomandă să nu sărute obiectele sacre de cult – icoane sau moaște și să evite împărtășania, dacă nu sunt disponibile obiecte de unică folosință.
Părintele Patriarh a precizat că prin participarea la cultul divin public dobândim întărire în credinţă. „ Slujbele ne aduc pace şi bucurie prin prezenţa însăşi a lui Hristos în Sfintele Taine şi în slujbele Bisericii în general. De aceea, psalmistul spunea Gustaţi şi vedeţi că Bun este Domnul”, relatează Basilica.ro.
Potrivit sursei cotate, Patriarhul Daniel a reiterat îndemnul la rugăciune, dialogul cu Dumnezeu fiind esenţial în depăşirea crizei sanitare actuale.
„În această perioadă de pandemie, când foarte mulţi oameni suferă sufleteşte de singurătate, de anxietate, de spaimă, de nesiguranţa zilei de mâine, de teamă de îmbolnăvire, de teama de moarte să ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să vină spre noi, spre sufletul nostru ca să ne ridice din suferinţă, din singurătate, din întristare şi să ne dăruiască bucuria pe care a dăruit-o omului de la Vitezda pe care L-a vindecat”.
Pe lângă rugăciune este necesar şi ajutorul pe care trebuie să îl oferim aproapelui nostru, a spus Patriarhul. Pe lângă sprijinul duhovnicesc oferit în contextul sanitar actual, Biserica s-a implicat şi în limitarea efectelor panedemiei prin sprijin material.
Valoarea totală a suportului oferit de eparhii de la începutul crizei medicale Covid-19 și până în data de 4 mai 2020 se ridică la 17.149.663 lei (3.551.390 euro).
Slujbele religioase în spații închise sunt interzise prin Ordonanța Militară Nr. 1 din 18 martie, semnată de ministrul Marcel Vela după evaluarea Comitetului Național pentr u Situații Speciale de Urgență și care prevede: „Se suspendă toate activităţile culturale, ştiinţifice, religoase, sportive, balneare, de îngrijire personală, realizate în spaţii închise”.