Prima pagină » Coronavirus » Ministerul Sănătății a distribuit o nouă tranșă de Remdesivir către spitalele care tratează pacienți COVID

Ministerul Sănătății a distribuit o nouă tranșă de Remdesivir către spitalele care tratează pacienți COVID

Ministerul Sănătății a distribuit o nouă tranșă de Remdesivir către spitalele care tratează pacienți COVID
Ministerul Sănătății a distribuit o nouă tranșă de Remdesivir către spitalele care tratează pacienți COVID

Ministerul Sănătății a anunțat, marți, că a distribuit o nouă tranșă de Remdesivir către spitalele care tratează pacienți infectați cu SARS-CoV-2.

Astfel, 8.570 de flacoane de Remdesivir de 100 de miligrame au ajuns în 94 de spitale din țară.

„Ministerul Sănătății a distribuit o nouă tranșă de Remdesivir în unitățile sanitare cu paturi care au în tratament pacienți infectați cu SARS-Cov-2. Este vorba despre 8570 de flacoane de Remdesivir de 100 mg din stocul existent. Medicamentul a ajuns în 94 spitale din toată țara pentru tratarea pacienților infectați cu SARS-Cov-2 cu forme medii de boală”, se arată în comunicatul instituției.

Ministerul precizează că a ținut cont în repartizarea medicamentului de necesarul minim de flacoane pentru fiecare bolnav aflat în tratament și de numărul pacienților internați, confirmați, în secții și în ATI care necesită administrare.

Câte de eficient este tratamentul cu Remdesivir

Potrivit Protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2, recomandat prin Ordinul Miisterului Sănătății  nr 533/2021 de modificare a Ordinul nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2, în vigoare dn 24 martie 2020, „dintre antivirale, remdesivir se recomandă în formele medii de boală la pacienţi cu factori de risc pentru evoluţie severă şi în formele severe (cât mai rapid după instalarea necesarului de oxigen), pe criterii de disponibilitate, eficienţă şi riscuri.”.

„Remdesivir este un antiviral potenţial util pentru tratamentul COVID-19, care inhibă ARN polimeraza ARN dependentă, blocând prematur transcripţia ARN. Are activitate in vitro împotriva coronavirusurilor, inclusiv împotriva SARS-CoV-2. (…) Eficienţa remdesivirului este ca a oricărei medicaţii antivirale, cu atât mai ridicată cu cât se administrează mai precoce după debutul simptomatologiei; este mai eficient la pacienţi cu hipoxie cu necesar redus de oxigen suplimentar, faţă de cei care necesită un flux mare de oxigen, ventilaţie invazivă sau noninvazivă, ECMO”, se arată în cel mai recent act normativ.

Remdesivir a fost autorizat în UE în iulie 2020, prin produsul Veklury, indicat în tratamentul infecției COVID-19 la adulți și adolescenți cu vârsta de 12 ani și peste, cu pneumonie, care necesită aport suplimentar de oxigen, potrivit Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, care a transmis informațiile Agenției Europene a Medicamentului.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și