Prima pagină » Coronavirus » Ministerul Sănătății a solicitat activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene pentru achiziția unui medicament utilizat în tratarea COVID-19

Ministerul Sănătății a solicitat activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene pentru achiziția unui medicament utilizat în tratarea COVID-19

Ministerul Sănătății a solicitat activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene pentru achiziția unui medicament utilizat în tratarea COVID-19
Ministerul Sănătății a solicitat activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene pentru achiziția unui medicament utilizat în tratarea COVID-19

Ministerul Sănătății a solicitat marți dimineață Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene pentru achiziționarea a 12.700 de flacoane de Tocilizumab, un medicament utilizat pentru tratarea formelor grave de COVID-19.

Decizia a fost luată după ce firma producătoare, cu care Ministerul Sănătății are încheiat un acord, a anunțat că nu poate livra medicamentul până la finalul acestui an, având în vedere situația de la nivel global, se arată într-o informare a Ministerului.

„În aceste condiții, considerând situația acută provocată de intensitatea valului IV pandemic în România, ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila a solicitat șefului DSU, Raed Arafat, activarea mecanismului de protecție civilă.

Menționăm că, Ministerul Sănătății a primit fondurile necesare pentru achiziționarea acestui produs utilizat în tratarea pacienţilor cu forme severe de COVID-19.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a distribuit o nouă tranșă de Tocilizumabum  direcțiilor de sănătate publică teritoariale. Este vorba despre 6649 de flacoane care sunt distribuite în spitalele care tratează pacienți COVID-19 cu forme severe de boală”, se arată în informarea Ministerului Sănătății.

Ministrul interimar al Sănătății, precizări privind disponibilitatea medicamentului Tocilizumab

Ministerul Sănătății a pus la dispoziție lista completă a stocurilor de Tocilizumab – folosit în tratarea formelor grave de COVID-19 – comandate și distribuite către spitale.

Potrivit instituției, Ministerul Sănătății a asigurat aprovizionarea spitalelor cu medicamentul Tocilizumabum prin 2 modalități, respectiv între august 2020 și iunie 2021, prin repartiție gratuită către spitale, iar din 31 august 2021, conform Adresei nr. IM8033/31.08.2021-prin repartiția unei cote de doze pe care spitalele au putut să o achiziționeze direct de la producător.

„În perioada anterioară mandatului pe care l-am început eu, ca interimar, s-a luat decizia ca un stoc de 6.064 de flacoane de Tocilizumab să fie accesibile spitalelor care au avut în tratament pacienţi COVID-19 cu forme severe. Spitalele puteau cumpăra direct acest medicament de la producător. Până la data de 21 septembrie 20201, au fost achiziționate 4.323 flacoane din cele peste 6000. Este posibilă relocarea medicamentelor acolo unde este necesar”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

Conform listei atașate de MS, până la data de 21 septembrie se livraseră 4.811 de flacoane din stocul total de 6.064 propus spre alocare de MS către 80 de unități santare, dintre care nu toate au comandat. Rezultă astfel o cantitate disponilbilă de 1.253 de flacoane.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele