Ministrul Sănătății din Brazilia, Eduardo Pazuello, a declarat vineri că tulpina SARS-CoV-2 identificată în Amazonia braziliană ar putea fi de trei ori mai contagioasă decât tulpinile originale ale acestui virus.
Cu toate acestea, oficialul de la Brasilia susține că vaccinurile vor fi în continuare eficiente în lupta împotriva acestui virus, informează site-ul agenției Agerpres, care citează dpa.
Ministrul nu a explicat cine a realizat studiul pe care acesta l-a citat și nici la ce vaccinuri face referire.
Oficialul este vizat de o investigație cu privire la o posibilă neglijență în acțiunile sale care ar fi putut preveni colapsul sistemului de sănătate în oraşul Manaus, capitala statului Amazonas, din cauza unei penurii de oxigen în luna ianuarie.
Institutul brazilian de cercetare Butantan a anunţat luni că vaccinul CoronaVac va fi testat pe varianta amazoniană a coronavirusului, dar nu a dat încă publicităţii rezultatele.
Compania chineză SinoVac a dezvoltat vaccinul în colaborare cu acest institut, cu sediul în Sao Paulo. Noua variantă de coronavirus a fost detectată în ianuarie la patru persoane care au sosit în Japonia din Brazilia.
Acestea veneau din regiunea amazoniană. Un studiu recent sugerează că această variantă este deja responsabilă pentru 90% dintre cazurile de COVID-19 din statul Amazonas.
Noua variantă a fost detectată și în alte regiuni din Brazilia şi s-a răspândit deja şi în alte ţări din lume.
Varianta de SARS-CoV-2 identificată pentru prima dată în regiunea Kent din Marea Britanie ar putea să reducă eficiența vaccinurilor împotriva COVID-19, a anunțat șefa programului de supraveghere genetică a COVID-19 din această țară, Sharon Peacock.
Aceasta spune că tulpina este deja predominantă în Marea Britanie și „foarte probabil, se va extinde în toată lumea”.
Declarațiile acesteia vin în contextul în care câteva dintre miile de tulpini ale SARS-CoV-2 au produs temeri cu privire la eficiența vaccinurilor împotriva COVID-19.
Sharon Peacock spune că vaccinurile au fost eficiente până în prezent împotriva noilor variante britanice, dar că alte mutații ar putea afecta eficiența vaccinurilor.