Ministrul Educației a anunțat că peste 135.000 de angajaţi din învăţământ s-au vaccinat împotriva COVID-19

Publicat: 18 03. 2021, 13:29
Actualizat: 18 03. 2021, 13:31

Până marți, 16 martie, au fost vaccinați anti-COVID un număr de 135.000 de persoane angajate în sistemul de învăţământ, a anunțat Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educaţiei.

„La nivelul zilei de marţi, aveam 135.000 de angajaţi din învăţământ vaccinaţi. Adică peste 38%. Dacă ne raportăm la cadrele didactice vaccinate, procentul se apropie de 50%. (…) Acest proces va continua”, a afirmat ministrul, în cadrul evenimentului „Educaţie remedială pentru copiii vulnerabili – intervenţii directe ca răspuns la nevoile actuale”, organizat online de Salvaţi Copiii România, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Cîmpeanu, unii părinţi nu şi-au dat acordul ca elevii să fie verificaţi cu teste rapide pentru detectarea infecţiei cu noul coronavirus, motivând că acestea sunt „invazive” mai ales în cazul celor mici.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că, până în prezent, la nivel național, au fost făcute doar 5.000 de teste rapide pentru Covid în școli. Unii părinți au refuzat testele antigen rapide.

În școli au fost utilizate aproape 5.000 de teste din 1,5 milioane

„Din ultima raportare a Ministerului Sănătăţii reiese că au fost utilizate aproape 5.000 de teste din 1.500.000 de teste. Infim. Teste antigen rapide. Sigur că aceste cazuri de elevi depistaţi pozitiv sunt urmare a unei testări PCR, testare care s-a făcut fie de către DSP, fie în funcţie de opţiunea părinţilor prin entităţi private. Sunt rezultatele unor testări PCR. Testarea antigen rapidă în şcoli a mers foarte prost”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, marţi seară, la Digi24, citat de HotNews.ro.

Cîmpeanu a mai spus că nu există suficient personal medical în școli care să efectueze testele, dar și că unii părinți nu sunt de acord cu testarea rapidă antigen a copiilor.

„Nu a existat personal medical”

„În mod clar, nu a existat personal medical, nu a existat disponibilitate probabil atât de mare din partea personalului medical existent, acolo unde există. Am spus-o de fiecare dată, mai puţin de una din cinci şcoli au cabinete medicale şcolare. Şi, de asemenea, aceste teste antigen rapide au fost considerate de unii părinţi invazive şi de aceea soluţia unor teste rapide non invazive pe bază de salivă cred că sunt o soluţie mult mai bună, acceptată de părinţi pe de-o parte şi, pe de altă parte, nu necesită personal medical pentru administrare. Ele pot fi şi autoadministrate. Vedem şi cazurile din şcolile din Franţa, Austria şi alte state. Testarea rapidă non invazivă cred că este o soluţie bună”, a declarat Cîmpeanu.

În opinia sa, o soluţie ar fi folosirea testelor non-invazive pe bază de salivă care se utilizează în multe şcoli din ţări europene.

„Nu doresc să îmi depăşesc limitele de competenţă. (…) Pe de o parte, nu necesită personal medical, ele pot fi auto-administrate, chiar am văzut cu toţii. Deci, înlăturăm problema deficitului de personal medical care să administreze aceste teste. Pe de altă parte, sunt absolut convins, din discuţiile directe cu părinţi, că ar fi mai uşor de acceptat şi-ar da mai uşor acceptul care este conform legii obligatoriu pentru testarea copiilor. Este un lucru care îmi place să cred se va face cât mai rapid prin decizii ale Ministerului Sănătăţii pentru achiziţia unor teste de acest gen care să fie non-invazive, care să nu necesite personal medical şi nici să nu genereze atâta reticenţă din partea părinţilor”, a declarat Cîmpeanu.