Prima pagină » Coronavirus » Ministrul Educației anunță ce se întâmplă în cazul în care părinții refuză testarea elevilor

Ministrul Educației anunță ce se întâmplă în cazul în care părinții refuză testarea elevilor

Ministrul Educației anunță ce se întâmplă în cazul în care părinții refuză testarea elevilor

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat ce se întîmplă în situația în care părinții refuză să semneze formularul de consimțământ privind testarea COVID-19 a elevilor care prezintă la școală simptome specifice bolii.

Sorin Cîmpeanu a explicat într-o intervenție în cursul serii de luni, 8 februarie, la Realitatea Plus, faptul că părinții nu sunt obligați să semneze acest formular.

„Nu este obligatorie nicidecum completarea acestui formular la începerea semestrului 2. El trebuie să fie completat atunci când un elev are simptome specifice acestei boli. Doar atunci părintele este pus în faţa nevoii de a completa formularul, doar atunci. (…) Părintele nu este obligat să completeze acest formular. Nici un părinte nu este obligat, nu poate fi obligat. El trebuie să completeze doar atunci când elevul are simptome şi completarea se face cu: sunt de acord sau nu sunt de acord. Nimeni nu poate impune şi nu şi-a propus să impună să impună acest lucru”, a declarat ministrul Educației.

Ministrul Educației: Dacă părinții nu sunt de acord cu testarea, elevul nu trebuie să vină la școală 14 zile

De asemenea, acesta a precizat faptul că în cazul în care părinții semnează formularul, elevii care prezintă simptome specifice COVID-19 sunt testați în cabinetul medicale al școlii, dacă unitatea școlară este dotată cu un astfel de cabinet, iar dacă nu există unul, atunci DSP-ul va face testarea „pe fluxul normal”. Totodată, testarea se va face în prezenţa părintelui şi de către personal medical calificat.

În situația în care părinții unui elev refuză ca acesta să fie testat, atunci copilul nu trebuie să mai vină la școală cel puțin 14 zile.

„Dacă nu este de acord, nu mai poate reveni în şcoală cel puţin o perioadă de 14 zile, ia legătura cu DSP-ul şi cu medicul de familie şi pentru a vedea care sunt paşii următori”, a adăugat ministrul.

În situația în care un elev a fost confirmat cu boala în urma unui test PCR, atunci și colegii lui, cu care a intrat în contact, vor fi testați gratuit, doar dacă părinții își dau acordul.

De asemenea, ministrul a precizat că în teritoriu au fost alocate 1 milion de teste COVID-19 pentru elevi, precizând că nu a avut discuții în contradictoriu pe acest subiect cu ministrul Sănătății, ci unele „constructive”.

Formularul de consimțământ cu privire la testarea COVID-19 pentru elevii care prezintă simptome specifice bolii la școală a fost modificat.

„Îmi exprim consimţământul pentru testarea antigen rapidă a copilului meu de către personalul medical, în condiţiile în care prezintă simptome sugestive COVID-19 sau a fost în contact cu o persoană confirmată pozitiv COVID-19”, este formularea din documentul referitor la consimţământul părinţilor pentru testarea copiilor.

Citește și