Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a declarat joi că se așteaptă la dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19 în următoarele luni sau, cel mai târziu anul viitor.
Declarația oficialului vine în contextul în care agenția de sănătate publică din această țară a retras un raport în cadrul căruia sugera că un vaccin împotriva noului tip de coronavirus ar putea să apară pe piață în această toamnă, informează site-ul agenției de presă Reuters.
„Sunt optimist că în următoarele luni și cu siguranță anul viitor, am putea să avem un vaccin”, a declarat Spahn pentru postul de televiziune ZDF.
Estimarea ministrului Sănătății este în concordanță cu un raport publicat miercuri și ulterior retras de către Institutul Robert Koch din Germania, raport în care agenția de sănătate publică susține că se așteaptă ca un vaccin împotriva COVID-19 să fie dezvoltat și pus pe piață până în toamnă.
Ulterior, Institutul Robert Koch a anunțat că documentul nu a fost actualizat și a fost publicat din greșeală.
Spahn a refuzat să facă o estimare mai precisă cu privire la luna în care vaccinul ar putea fi gata, adăugând că nu este posibilă o estimare în acest moment cu privire la cât va dura imunitatea conferită de respectivul vaccin.
„Dar putem spune un lucru: datorită colaborării tuturor – a cercetătorilor, oamenilor de știință, publicului – cel mai probabil vom avea un vaccin mai repede ca niciodată în istoria umanității”, a spus Spahn.
Anterior, ministrul german al Cercetării, Anja Karliczek, a declarat că este puțin probabil ca un vaccin să apară pe piață înainte de jumătatea anului viitor.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat marți că țara sa a devenit prima țară din lume care a aprobat un vaccin împotriva COVID-19, la mai puțin de două luni de la începerea testelor pe oameni.
Spahn s-a arătat sceptic față de vaccinul rusesc, numit „Sputnik V” și a declarat că nu a fost testat la scară largă și există foarte puține date disponibile despre acest vaccin.
Numărul de cazuri de COVID-19 confirmate în Germania a crescut joi cu 1.445, ajungând la 219.964, potrivit Institutului Robert Koch. Numărul deceselor a crescut cu 4, ajungând la 9.211.