Ministrul Sănătății din Spania: ”Totul pare să sugereze că vom fie nevoiţi să oferim o a treia doză de vaccin”
Spania ia în calcul să administreze o a treia doză a vaccinului anti-Covid-19, a anunțat ministrul sănătăţii al guvernului din Madrid, potrivit Financial Times.
„Totul pare să sugereze că vom fie nevoiţi să oferim o a treia doză”, spune ministrul Sănătăţii din spania, Carolina Darias, adăugând că nu există „niciun dubiu” conform căruia oamenii vor trebui să fie vaccinaţi anual.
În ciuda ritmului lent al campaniei de inoculare, Spania a reușit să devină lider în ceea ce priveşte procesele împotriva COVID-19. Altfel, în țară s-a vaccinat peste jumătate din polulație: – 52,8% a fost vaccinată complet, în timp ce 63,7% au primit cel puţin o doză.
Autoritțile încearcă din greu să gestioneze actualul val de infecţii, alimentat de răspândirea variantei Delta. Rata de infecţie pe 14 zile a crescut de la 134 la 659 per 100.000 în iulie şi tinde să fie mult mai mare în rândul tinerilor. Pentru grupul de vârstă de 20-29 de ani, rata este de peste 1.860 la suta de mii de locuitori.
În ultimele zile, Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a poziţionat împotriva dozelor suplimentare, menţionând în acest sens lipsa vaccinurilor din ţările sărace.
„Vom privi înapoi cu mânie şi jenă dacă naţiunile bogate încep să ofere doze suplimentare în loc să le doneze”, susţine Mike Ryan directorul executiv al programului de urgenţă din cadrul OMS.
Ungaria, primul stat membru care a autorizat a treia doză de vaccin anti-Covid
Ungaria este prima țară europeană care permite inocularea celei de-a treia doze de vaccin, începând cu 1 august. Guvernul recomandă ca a treia doză să fie administrată la cel puțin patru luni de la a doua, iar medicii pot alege dacă să le ofere pacienților un vaccin diferit de cel primit anterior.
„Nu există niciun motiv să ne temem de a treia doză de vaccin.” a spus premierul Orban.
În prezent, Ungaria se numără printre cele mai sigure țări, a declarat István György, secretar de stat la Cancelaria prim-ministrului. Aproximativ 55% din populația adultă a primit ambele doze de vaccin și doar 18% dintre vârstnici rămân nevaccinați, potrivit presei din Ungaria.