Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: „Alți doi pacienți transferați la Lețcani au murit”
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, duminică, decesul altor doi pacienți infectați cu Covid-19 transferați la Spitalul de la Lețcani (județul Iași), după incendiul de la secția ATI a Spitalului Județean Neamț.
Doi pacienți au încetat din viață, săptămâna trecută, iar zece oameni au murit în urma incendiului de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Unul dintre pacienții decedați ulterior nu avea legătură cu incendiul din secția ATI izbucnit sâmbătă.
Șase răniţi au fost transportaţi la Spitalul de la Leţcani, judeţul Iaşi, dintre care au mai rămas în viață doi, potrivit Mediafax.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a efectuat – duminică – o vizită de lucru la Insistutul Fundeni, alături de președintele Klaus Iohannis.
Doi pacienţi infectaţi cu coronavirus, transferaţi în străinătate, la cererea familiilor. Ambii erau internaţi la ATI, în spitale din Sibiu
Doi pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în judeţul Sibiu, au fost transferaţi în străinătate, la cererea familiilor. Ambii erau în stare foarte gravă.
Unul dintre pacienţi era internat pe ATI, la Spitalul Judeţean Sibiu, iar celălalt se afla la Spitalul Militar din localitate.
În data de 17 octombrie 2020, la solicitarea familiei, un pacient în vârstă de 67 de ani, de sex masculin, a fost transferat în Germania, respectându-se toate protocoalele de transfer intra-spitalicesc”, a transmis, vineri, Spitalul Judeţean Sibiu, printr-un comunicat de presă.
Reprezentanţii unităţii medicale au explicat că pacientul era în stare gravă. Familia a decis transferarea acestora din cauza că spitalele publice în care erau internați, Spitalul Militar de Urgență și Spitalul Clinic Județean de Urgență, nu au „plămân articial” funcțional (ECMO), potrivit datelor oferite de medici.
În Spitalul Clinic Județean de Urgență există de puțin timp un ECMO împrumutat din Clinica Polisano Medlife, dar care nu funcționează încă, din cauza lipsei unor piese. Tocmai pentru acest „plămân artificial” familia bărbatului de 67 de ani a cerut transferul la o clinică din Germania.
Este singurul aparat pe care îl avem și (…) trebuie să mai dăm niște piese, consumabile. L-am trimis dincolo (la Spitalul Clinic Județean de Urgență n.r.) de o săptămâna, încă nu l-au pus în funcție și când am întrebat de ce, ziceau că le mai lipsesc niște piese consumabile. (…) E un plămân artificial. Noi îl folosim pentru intervențiile pe cord deschis. Aparatul este funcțional, noi îl folosim și după ce ei (Spitalul Județean n.r.) nu mai au nevoie, îl luăm înapoi și îl folosim în continuare”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, directorul medical al Spitalului Polisano Medlife din Sibiu, medicul Paul Porr.