Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, despre campania de vaccinare anti-COVID-19: Are două „vulnerabilități”! / Avem mai multe centre cu circuit închis decât centre cu circuit deschis
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a susținut în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc miercuri, 27 ianuarie, după ședința de Guvern, că există două „vulnerabilități” în campania de vaccinare anti-COVID-19 din România.
Oficialul din Sănătate a declarat că una dintre vulnerabilități este reprezentantă de faptul că 30% dintre vaccinări sunt în afara platformei de programare, ceea ce înseamnă că 30% dintre oamenii care sunt în Registrul Naţional de Vaccinare nu se regăsesc în platforma de programare.
„Sunt centre de vaccinare care nu sunt informatizare aşa cum s-ar cuveni, lucrurile sunt încă notate pe hârtie. Faptul că oamenii nu se programează în platformă şi merg direct la centru reprezintă o vulnerabilitate pe care am semnalat-o colonelului Valeriu Gheorghiţă. Trebuie să mergem cât mai mult către o digitalizare şi clarificare a procesului respectiv”, a declarat Vlad Voiculescu.
Vlad Voiculescu: „Nu este doar imoral, ci este şi ilegal”
De asemenea, ministrul Sănătății a mai susșinut că o altă vulnerabilitate este reprezentată de faptul că numărul centrelor de vaccinare cu circuit închis, unde nu are acces toată lumea, este mai mare decât cel al centrelor cu circuit deschis.
„Avem în acest moment mai multe centre cu circuit închis decât cu circuit deschis. Ce înseamnă centre cu circuit deschis? Înseamnă că toată lumea se poate programa. Centre cu circuit închis înseamnă că doar o parte din populaţia României, doar anumite categorii, se pot programa. Lucrul acesta ne îngrijorează. Nu există o hotărâre de guvern sau o hotărâre a Ministerului Sănătăţii care să fi aprobat aşa ceva. Este un lucru care ne îngrijorează pentru că să privim lucrurile aşa cum sunt – fie merg mai multe vaccinuri către centrele închise, centrele care nu sunt disponibile populaţiei, şi asta înseamnă că vom avea vaccinuri care pleacă de la categoriile vulnerabile către alte categorii de populaţie, ceea ce nu este doar imoral, ci este şi ilegal. Mai departe însă, dacă vaccinurile nu sunt alocate către aceste centre, mai precis dacă vaccinurile sunt păstrate pentru persoanele vulnerabile, atunci vom avea centre care funcţionează şi cheltuie banul public, pentru că nu funcţionează gratuit, fără să vaccineze”, a declarat ministrul Sănătății.
„Cred că este jenant”
Totodată, acesta a punctat că centrele cu circuit închis au costuri de funcționare foarte mari, ceea ce nu poate fi tolerat.
„Ministerul va reevalua toate centrele din subordine. (…) Fie le deschidem pentru toată lumea, fie le închidem. Dacă există excepții, acestea trebuie să fie bine justificate. Un exemplu ar putea fi păstrarea unui centru de vaccinare cu puține fluxuri pentru rapelurile necesare într-un spital (…) Nu au fost puţine exemplele care fie ne-au fost semnalate în presă, fie ne-au fost semnalate la Ministerul Sănătăţii, de organizări separate, de vaccinări pentru diverse instituţii ale statului. Cred că este jenant. Cred că este jenant şi acest lucru a fost discutat cât se poate de onest cu toată lumea, inclusiv cu premierul României, care împărtăşeşte pe de-a-ntregul această opinie şi această îngrijorare”, a adăugat Vlad Voiculescu.