Compania Moderna a anunțat vineri că intenționează să dezvolte o doză de rapel a vaccinului său anti-COVID specifică pentru varianta Omicron a SARS-CoV-2.
Noua variantă a fost detectată recent în Africa de Sud, iar vineri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasat această nouă tulpină ca fiind „îngrijorătoare”, informează Agerpres.
„Moderna va dezvolta rapid o doză de rapel specifică variantei Omicron”, a informat compania americană prin intermediul unui comunicat de presă.
Anunțul se înscrie în strategia de lucru privind dozele de rapel specifice variantelor considerate îngrijorătoare, mai spun reprezentanții Moderna.
Compania adaugă că deja a demonstrat că poate produce doze specifice în cazul variantelor beta și delta și că Moderna „şi-a demonstrat în mai multe rânduri capacitatea de a trece noi candidaţi la stadiul de teste clinice în 60-90 de zile”.
„De la început am spus că pentru a lupta împotriva pandemiei a fost imperativ să fim proactivi în faţa evoluţiei virusului. Mutaţiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare şi de câteva zile avansăm cât mai repede posibil pentru a ne executa strategia de a lupta împotriva acestei variante”, a declarat directorul Moderna, Stéphane Bancel, citat în comunicatul companiei.
Ministrul Sănătății din Africa de Sud a anunțat joi descoperirea unei noi variante de coronavirus care pare să se răspândească rapid în anumite părți ale țării.
„Inițial, păreau niște focare izolate, dar de ieri, oamenii de știință au spus că pare să fie vorba despre o nouă tulpină”, a spus ministrul Sănătății, Joe Phaahla.
Acesta a subliniat că nu este clar în acest moment unde a apărut pentru prima dată această nouă tulpină.
Tulpina a fost detectată până acum în Africa de Sud, Botswana, dar și la o persoană care a călătorit din Africa de Sud către Hong Kong.
Varianta B.1.1.529 prezintă un număr „extrem de ridicat” de mutaţii, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care au detectat anterior varianta Beta. Beta este una dintre cele patru variante etichetate drept „preocupante” de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia.
Date iniţiale de la laboratoarele de diagnostic sugerează că noua variantă s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie sud-africană, Gauteng, şi ar putea fi deja prezentă în celelalte opt provincii ale ţării, au mai spus oamenii de ştiinţă.
Noua tulpină a fost confirmată în cursul zilei de vineri în Israel, dar și în Belgia și Hong Kong.