Motivul pentru care nu se infectează cu noul coronavirus toți membrii unei familii deodată: Legătura dintre COVID și ADN

Publicat: 16 12. 2020, 11:23
Motivul pentru care nu se infectează cu noul coronavirus toți membrii unei familii deodată: Legătura dintre COVID și ADN / Sursă Foto: Pixabay - Caracter Ilustrativ

În lupta cu SARS-COV-2 sunt persoane norocoase, care deși stau în casă cu pacienți infectați, acestea sunt negative la testul COVID-19. Specialiștii spun însă că reacția la virus ține de ADN-ul fiecărei persoane.

Cât de importantă e imunitatea în lupta cu SARS-COV-2

Sunt două situații care pot fi luate în discuție. Prima este cea în care imunitatea celorlalți membri ai familiei este foarte bună și să reușească să distrugă coronavirusul în momentul în care acesta intră în corp. Sunt studii efectuate în acest moment care precizează că la anumite persoane macrofagele (o subcategorie a globulelor ale sângelui, cu rol important în cadrul sistemului imunitar n.r.) au capacitatea de a capta virusul SARS-CoV-2 care ajunge în plămâni și să-l neutralizeze. Însă nu știm care este tipul de persoane și ce structura genetică au acestea care permite acest tip de răspuns extrem de eficient”, a explicat Dr. Beatrice Mahler, managerul Spitalului Marius Nasta din Capitală, pentru Ziare.com.

Totodată, medicul Mahler spune că persoanele care au o imunitate foarte bună se pot pozitiva târziu: „Din acest motiv, având în vedere transmiterea comunitară, trebuie să purtăm masca tot timpul, să ne protejăm, până vom avea un vaccin care să ne ajute. Și ar mai putea fi și situația în care, persoanele care au o imunitate foarte bună, dacă concentrația de la nivelul rinofaringelui, locul de unde se recoltează proba este foarte mică, testul poate să fie negativ. Dar acest lucru nu înseamnă că infecția nu există în organism„, a mai explicat medicul Beatrice Mahler.

Beatrice Mahler: „Trebuie să ventilam foarte bine camerele”

Medicul a mai precizat că perioada de incubație depinde și de cantitatea e virus la care este expus pacientul.

Când am avut primele cazuri de infectare ale personalului medical, cu acea colegă care nu a respectat procedura și s-a expus la o cantitate mare de virus în cadrul secției, la ea simptomatologia a debutat în 24 de ore. Ea s-a pozitivat foarte repede pentru că a fost o cantitate mare de virus la care s-a expus. De aceea trebuie să ventilam foarte bine camerele și să ținem cont că toate măsurile pe care le luăm pentru prevenirea infecțiilor sunt eficinete doar dacă sunt luate împreună”, a spus Beatrice Mahler.

„Pe viitor, diagnosticul genetic va fi important”

„Așa cum s-a demonstrat că sunt familii care pe algoritm genetic devolta forme grave de afectare în infecția cu SARS-CoV-2, probabil că așa sunt familii care dezvoltă forme asimptomatice sau ușor simptomatice și nu merg spre deteriorare rapidă.Eu înclin să cred că diagnosticul genetic, în viitor, va face parte din tabloul de indicație profilactica, la ce tipuri de vaccinuri trebuie să facem, la ce tipuri de tratamente trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a preveni boli genetice, boli care se pot regăsi în structura noastră genetică”, a mai explicat managerul Institutului Marius Nasta.