Remus Mihalcea, medic specialist ORL, a explicat motivul pentru care pacienții infectați cu coronavirus își pierd, de regulă, gustul și mirosul. De vină ar fi o afectare a nervilor olfactivi.
Cunoscutul medic mai precizează că oamenii care rămân fără gust și miros contractează, de regulă, o formă ușoară a noului coronavirus. Aceasta este, însă, doar o constatare a doctorilor pe baza cazurilor pe care le-au întâlnit de la începutul pandemiei.
“Este cert că este o afectare nervoasă a nervilor olfactivi, dar nu avem încă foarte mult detalii în acest sens în literatura de specialitate”, a explicat Dr. Remus Mihalcea la Antena 3.
“Pierderea mirosului nu apare frecvent în viroze. Am observat de la începutul lunii martie, de când ne confruntăm cu infecţia cu Sars CoV-2, că unii pacienţi acuză hiposmie sau chiar anosmia – piederea parţială sau chiar în totalitatea a mirosului. De câteva luni, a devenit o obişnuinţă să suspectăm pacienţii care se prezintă la camera de gardă cu aceste simptome ca fiind pacienţi cu coronavirus”, a mai precizat medicul.
În aceste condiții, Dr. Remus Mihalcea a declarat că pacienții care se prezintă la unitățile medicale fără miros au întietate la testare pentru coronavirus. “Prin urmare, ei au prioritate la testare şi sunt trataţi special, astfel că medicii se echipează corespunzător, ca şi cum ar fi un pacient infectat”, a explicat cunoscutul medic ORL.
Polipoza nazală, rinita cronică și deviaţiile de sept sunt alte afecțiuni medicale care provoacă pierderea gustului și mirosului.
Specialistul ORL a mai precizat că revenirea gustului și mirosului în cazul COVID-19, diferă la un pacient la altul.
“Am întâlnit persoane care încep să-şi recapete mirosul după 10-12 zile de la debutul bolii, dar sunt persoane care nu şi-au recăpătat mirosul nici după trei luni”, a mai spus Dr. Remus Mihalcea.