Motivul pentru care secțiile ATI sunt pline cu pacienți infectați cu COVID, în stare gravă. Anunțul lui Radu Dabija, manager la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași

Publicat: 26 03. 2021, 10:18

Radu Dabija, medic pneumolog și, în același timp, manager la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași, susține că secțiile ATI sunt pline cu pacienți infectați cu COVID în stare gravă din cauza faptului că aceștia cred, în primă fază, că pot învinge boala singuri, acasă.

Dr. Radu Dabija anunță că mulți aleg să se trateze singuri, după care încep să se simtă foarte rău. Și, astfel, ajung pe mâinile medicilor în stare gravă, cu viața în mare pericol.

În opinia mea, foarte multă lume crede că poate să treacă peste boală acasă, cu tratamentele din social media, fără să ajungă la spital. Ei nu își pot evalua singuri simptomele decât atunci când se simt foarte rău și devin automat o urgență. Ajung la spital ca urmare a luptei organismului cu acea stare inflamatorie exhaustive”, a spus Radu Dabija, potrivit libertatea.ro.

Secțiile ATI sunt pline cu pacienți infectați cu COVID. Sfatul lui Radu Dabija pentru cei cu simptome sau cu rezultat pozitiv al testului

În continuare, medicul pneumolog precizează că mulți pacienți nu ar mai avea suferințe crunte provocate de COVID dacă, în momentul în care au simptome sau un rezultat pozitiv al testului, s-ar consulta cu un medic.

Astfel, chiar dacă aleg să se trateze acasă, să existe un moment zero în care a fost văzut de un medic. Decizia de a rămâne sau nu internat va fi a pacientului, dar recomandarea va fi a medicului care l-a consultat și, dacă pacientul refuză internarea, atunci putem să spunem că înțelege riscurile și își asumă asta. Cei care rămân acasă iau decizia fără să știe care este starea lor, de fapt”, a mai dr. Radu Dabija.

“Netratată, insuficiența respiratorie duce la deces”

Cei care ajung târziu la spital se pot confrunta cu fenomenul numit “hipoxia fericită”, în care pacienții au o afectare pulmonară serioasă, cu o saturație scăzută, dar fără simptome. În aceste situații, momentul căderii poate avea loc oricând.

Pe lângă aceste cazuri, sunt bolnavi care se pot simți bine și ziua zece se pot decompensa brusc, ne-am obișnuit cu astfel de manifestări. Afectarea pulmonară extinsă duce la insuficiență respiratorie: înseamnă administrarea de oxigen și tratament specific cu urmărire a pacientului în spital. Netratată, insuficiența respiratorie duce la deces”, a mai explicat dr. Radu Dabija.