Nelu Tătaru: Propunerea Comisiei Europene privind certificatul comun va facilita reluarea liberei circulaţii între statele membre UE
„Comisia Europenă a lansat propunerea de a avea un certificat comun european. Propunerea va facilita reluarea liberei circulaţii între statele membre UE și va evita crearea a două categorii: vaccinaţi şi nevaccinaţi”, a scris Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătăţii.
„Libera circulaţie reprezintă unul din drepturile fundamentale ale cetăţenilor Uniunii Europene. Comisia Europenă a lansat propunerea de a avea un certificat comun european, care să ateste vaccinarea, dezvoltarea naturală a anticorpilor împotriva COVID-19 sau testul PCR.
Certificatul va facilita reluarea liberei circulaţii între statele membre UE. Apreciez că propunerea Comisiei Europene va evita crearea a două categorii: vaccinaţi şi nevaccinaţi, oferind totodată posibilitatea cetăţenilor să opteze asupra modului în care atestă că nu sunt infectaţi cu noul coronavirus. Revenirea la normalitate depinde doar de noi, de disciplina noastră şi de modul în care alegem să ne comportăm. Ştiu cât de nerăbdători suntem cu toţii pentru a călători, însă să nu uităm că sănătatea trebuie să fie întotdeauna pe primul loc”, a afirmat Nelu Tătaru, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Comisia Europeană a prezentat adeverința electronică verde, care va asigura libera circulație. Cine va beneficia de document și ce informații va conține
Comisia Europeană a prezentat miercuri propunerea referitoare la adeverința electronică verde, un certificat digital valabil la nivel comunitar, care ar urma să asigure libera circulație la nivelul UE.
Adeverința electronică verde va reprezenta dovada că deținătorul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19, informează Digi24.
De asemenea, documentul va putea fi verificat în orice stat membru al Uniunii Europene.
Cu o astfel de dovadă, „certificat verde digital”, așa cum îl numește Comisia Europeană, o persoană vaccinată într-un stat membru va fi recunoscută și în alte state membre ca fiind imunizată.
Acest lucru ar putea facilita călătoriile între țări, inclusiv în scop turistic.