NOI DESCOPERIRI! Coronavirusul supraviețuiește în plămânii pacienților decedați. Rezultatele autopsiilor, revelatoare
Mai multe echipe de cercetători chinezi au realizat autopsii asupra a 29 de pacienţi decedați diagnosticaţi cu COVID-19 şi au descoperit că noul coronavirus rămâne în plămânii acestora și după deces.
Afirmația a fost făcută în cursul zilei de marți de către un expert chinez, potrivit Xinhua citată de Agerpres.
De asemenea, autopsiile au revelat și dovezi daunelor grave pe care le face coronavirusul la nivelul sistemului imunitar, care ar putea fi „un factor foarte important” în ceea ce privește decesul pacienșilor infectați, a explicat Wang Guiqiang, un specialist în boli infecţioase la Peking University First Hospital, în cadrul unei conferinţe de presă.
Specialistul a mai explicat faptul că infecția produce secreții și tuburile bronșice de mici dimensiuni și cauzează schimbări patologice severe ale plămânilor.
Un alt studiu publicat la sfârșitul lui februarie, pe Jurnalul de Medicină Legală, arăta că noul coronavirus declanșează simptome inflamatorii la nivelul căilor respiratorii și a sacilor de aer ai plămânilor.
Deteriorarea pe care o provoacă COVID-19 la nivelul țesutului pulmonar sub formă de fibroză pulmonară este mai puțin severă decât cea provocată de SARS, dar simptomele de umflare a plămânilor sunt mai grave, se arăta în raport.
Gradul de deteriorare al plămânilor era unul foarte mare și se puteau observa și secreții vâscoase la nivelul sacilor de aer, ceea ce ar putea explica senzația de înec raportată de pacienții care se aflau într-o stare critică.
De asemenea, în raport se preciza și faptul că gradul de afectare a inimii, rinichilor, creierului, splinei și tractului digestiv de către COVID-19 nu poate fi determinat, acest lucru fiind cauzat parțial de faptul că cele 11 corpuri proveneau de la persoane care au avut vârste cuprinse între 52 și 80 de ani, iar organele lor ar fi putut suferi alte boli subiacente, care au au alterat rezultatele cercetării.
Cu toate acestea, în raport se notează că o cantitate mică de secreție de la nivelul plămânilor plămânilor ar putea să se scurgă în cavitatea toracică și să infecteze inima. Acest lucru poate explica de ce pacienții cu boli cardiovasculare ar putea suferi afecțiuni mai grave, dar o astfel de legătură ar trebui confirmată prin mai multe cercetări.
Liu Liang, medicul legist responsabil de autopsie, a declarat într-un interviu că raportul de autopsie va ajuta profesioniștii medicali din prima linie să-și îmbunătățească metodele de tratament și să ajute la evaluarea eficacității medicamentelor testate în studiile clinice.