Valul trei al pandemiei a adus o noutate în privința celor infectați cu COVID: sunt tot mai tineri și cu forme tot mai grave. Medicii din spitalele COVID spun că singura scăpare este vaccinul și efectele imunizării încep să se vadă. Astfel, există pacienți care au fost vaccinați și au făcut boala, dar au avut forme ușoare și medii.
13.000 de pacienți cu COVID sunt internați în spitalele românești, cei mai mulți fără vaccin.
La Matei Balș, spitalul care a tratat bolnavi infectați cu COVID încă de la începutul pandemiei, vin 200 de pacienți pe zi și peste jumătate sunt neimunizați.
„Sunt 172 de prezentări astăzi, de la ora 0:00, azi-noapte. Parcă sunt tot în creștere. Părerea mea e că dacă s-ar vaccina cât mai mulți, ar fi mult mai OK”, spune Mariana Stanciu, asistent medical, pentru Digi24.ro.
Cei nevaccinați au saturația de oxigen mică, sub 90, comparativ cu cei vaccinați.
Valul trei a adus mai mulți pacienți cu forme grave, care aglomerează secțiile ATI.
„Nu mai avem locuri, încercăm să transferăm ce putem la alte spitale. În momentul de față, avem 16 pacienți de internat în camera de gardă. În funcție de ce locuri găsim, sigur, se transferă la alte spitale. Cazurile mai grave au prioritate, evident, la internare și rămân la noi. Este extrem de dificil pentru pacienții care au nevoie de oxigen și noi nu avem cum să le oferim”, spune medicul Andra Maxim.
O pacientă cu masca pe față regretă că nu s-a vaccinat și acum este cu „masca pe față”.
„Este clar că am văzut un beneficiu în urma vaccinării, în special după cele două doze. Pacienții nevaccinați este clar că sunt mult mai mulți la camera de gardă. Cei vaccinați de obicei vin după prima doză, foarte rar am văzut după două doze și aceștia fac în general forme ușoare”, explică medicul Andra Maxim.
„Am început să urmărim cu atenție dacă pacientul cu formă severă sau pacientul critic are un status de persoană vaccinată sau nu și am constatat că în cele mai multe dintre cazuri sunt persoane nevaccinate, deci este destul de clar că vaccinul, în momentul în care vorbim de o schemă completă de vaccinare ne protejează și face diferența dintre infecție și respectiv, o formă ușoară de boală și formele severe și critice”, spune dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș.
„Câteodată vin foarte, foarte mulți pacienți și nu mai putem să facem față, ambulanțele stau afară în așteptare, pe unii nici nu apucăm să-i vedem și poate au necesar de oxigen și fac stop cardiorespirator în curte, ceea ce nu mi se pare normal”, mărturisește un cadru medical.
În Israel, numărul îmbolnăvirilor a scăzut cu 98%, după campania de vaccinare accelerată.
În România, au fost vaccinate până acum 2,5 milioane de persoane dintr-o populație de 19 milioane de locuitori. 1,5 milioane de români sunt vaccinați cu ambele doze, dar am putea scăpa de restricții doar dacă se vaccinează 10 milioane de români!