A apărut o nouă variantă COVID-19, mult mai INFECȚIOASĂ decât Omicron. Numărul cazurilor a crescut de 13 ori în ultima lună din cauza „Arcturus”
O nouă variantă COVID-19, mult mai infecțioasă decât Omicron, provoacă un nou val de îmbolnăviri. Numărul cazurilor a crescut de 13 ori în ultima lună din cauza acestei tulpini mutant, numită „Arcturus”.
Această nouă variantă a apărut exact în momentul în care numărul de cazuri erau în scădere la nivel mondial. „Arcturus”, o tulpină mutant a Omicron, străbate în prezent India, iar spitalele din regiune sunt în alertă roșie. A fost reintrodusă obligativitatea purtării măștii.
Experții cred că noua tulpină XBB.1.16 a dus la o creștere de 13 ori a numărului de cazuri, în ultima lună, scrie The Sun.
3.122 de cazuri într-o singură zi
Dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic Covid în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a declarat: „Este în circulație de câteva luni. Nu am văzut cazuri grave la persoane sau la anumite categorii de populații. Are o mutație suplimentară în proteina spike care, în studiile de laborator, arată o infecțiozitate crescută, precum și o potențială patogenitate crescută.”
Medicul a adăugat că, deși XBB.1.16 a fost detectat în alte țări, majoritatea cazurilor provin din India, unde a înlocuit alte variante.
În această săptămână, numărul cazurilor din India a crescut cu 3.122 într-o singură zi.
OMS a raportat că peste 500.000 de cazuri noi de Covid și peste 2.000 de decese legate de Covid au fost raportate în perioada 3 aprilie – 10 aprilie, o scădere de 31% și, respectiv, 57% față de ultimele 7 zile.
Care sunt simptomele XBB.1.6?
Nu au apărut date oficiale cu privire la simptomele de infecție ale noii variante, dar, fiind o ramură a Omicron, multe dintre simptomele sale timpurii ar trebui să fie similare cu versiunile anterioare ale tulpinii.
Între semnele care pot să arate că sunteți infectat cu această tulpină mutant se numără:
- curgerea nasului
- durere de cap
- oboseală (ușoară sau severă)
- strănut
- durere de gât
Vă recomandăm să citiți și:
Cum a apărut, de fapt, COVID-19 în lume. Ce spune Organizația Mondială a Sănătății