Numărul de cazuri de boli infecțioase, altele decât COVID-19, raportate la nivel mondial a scăzut considerabil în perioada pandemiei. Care este explicația
Normele de distanțare socială la nivel mondial impuse pentru limitarea pandemiei de COVID-19 au împins ratele de infectare cu gripă la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, ceea ce indică faptul că măsurile au un impact fără precedent asupra altor boli transmisibile.
În China, unde au fost impuse primele restricții la scară largă, noile cazuri de boli infecțioase, printre care oreion, rujeolă și unele boli cu transmitere sexuală, au scăzut semnificativ, iar cazurile de gripă au înregistrat cea mai puternică scădere, potrivit Reuters.
Infecțiile raportate lunar de Ministerul Sănătății au scăzut cu peste 90% de la începutul carantinei, de la o medie de aproximativ 290.000 de cazuri pe lună la 23.000.
Sistemul canadian de supraveghere a gripei a raportat, de asemenea, „niveluri excepțional de scăzute” de gripă într-un raport recent, la fel ca și alte țări care raportează statistici săptămânale privind gripa, inclusiv Marea Britanie și Australia.
În cel mai recent raport săptămânal, Coreea de Sud a anunțat o scădere cu 83% a cazurilor față de aceeași perioadă a anului trecut.
„Am înregistrat cele mai mici rate de internare în cazuri de infecții virale (altele decât COVID-19, n. red.) pentru această perioadă a anului. În mod normal, avem secții pline de copii în această perioadă a anului, dar anul acesta, secțiile sunt practic goale”, a spus Ben Marais, expert în boli infecțioase la Universitatea din Sydney și medic pediatru la spitalul Westmead.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că există aproximativ 3-5 milioane de cazuri grave și până la 500.000 de decese asociate anual cu gripa sezonieră.
Paradoxal, scăderea numărului de cazuri de gripă sezonieră nu este o veste extrem de bună
În timp ce experții spun că scăderea cazurilor de gripă a redus din presiunea pusă asupra sistemelor de sănătate și a dus la o scădere a numărului de decese asociate gripei, există, de asemenea, o îngrijorare deoarece scăderea fără precedent a numărului de cazuri ar putea avea un impact negativ asupra nivelului imunității colective în perioadele următoare.
„S-ar putea ca dacă nu avem infecții în acest sezon, să fim mai vulnerabili în sezonul următor, aceasta este cu siguranță o situație pe care va trebui să o monitorizăm cu atenție”, a spus Marais.
Un număr mai mic de cazuri de boli infecțioase ar putea fi, de asemenea, legat de rate mai reduse de raportare.
OMS a spus într-un raport recent că cifrele privind gripa trebuie „interpretate cu prudență”, din cauza capacității limitate de raportare în unele țări în timpul pandemiei de COVID-19.
Impactul restricțiilor asupra altor boli infecțioase, precum HIV/SIDA și tuberculoza nu este încă cunoscut clar.
În China, numărul de noi cazuri de oreion a scăzut cu aproximativ 70%, iar numărul de cazuri noi de rujeolă a scăzut cu peste 90% de la începutul carantinei.
Numărul de cazuri de gonoree raportate a scăzut de la 12.100 pe lună, înregistrat în 2019, la 7.500 pe lună după introducerea restricțiilor.
Cazurile de hepatită, boală care a infectat anul trecut aproximativ 1,2 milioane de chinezi, au scăzut și ele cu peste 20% în aceeași perioadă.