Numărul de paturi ATI pentru pacienții COVID-19 a trecut de pragul de 1.000, dar 849 sunt ocupate. CNCAV: „Situația e în dinamică”
Autoritățile au majorat în ultimele zile numărul total de paturi de terapie intensivă destinate pacienților infectați cu COVID-19, depășind, duminică, pragul de 1.000, la nivel național.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat, luni, că, duminică, 19 septembrie, la nivel național erau 1.024 paturi ATI avizate de către DSP dedicate pacienților Covid- 19. Din total, 849 erau ocupate cu pacienți, dintre care 18 pacienți de la ATI sunt minori.
Cum a crescut capacitatea din ATI
Numărul de paturi ATI este astfel cu 65 mai mare decât cel anuțat cu o zi înainte, sâmbătă, de secretarul de stat în Ministerul de Interne dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).
România avea sâmbătă dimineață o capacitate de 959 de paturi de terapie intensivă, cu unele creșteri în așteptare, dintre care 176 în Capitală. „La un moment am ajuns la zero locuri libere în București pe Terapie Intensivă, acum, totuși, s-au identificat din nou un număr de paturi la Spitalul Militar ROL 2 și probabil vom avea un număr suplimentar la Spitalul Universitar în cursul zilei de astăzi, oricând putem primi informația că au început să primească, și ata înseamnă să putem să eliberăm din Unitățile de Primiri Urgență (UPU) pacienți”, a spus Raed Arafat.
În același timp, numărul paturilor ocupate cu pacienți în stare gravă era mai mic sâmbătă, respectiv, din totalul de 6.980 de persoane cu COVID-19 internate, 798 sunt internate la ATI, iar din totalul pacienților internați, 178 sunt minori, 162 fiind internați în secții și 16 la ATI.
Numărul de paturi ATI a crescut cu aproape 180 față de cel raportat în 9 septembrie de Raed Arafat, atunci când și premierul a cerut mărirea capacității.
Situația din București
Potivit CNCAV, la nivelul municipiului București, duminică erau 184 paturi ATI avizate DSP, dintre care erau ocupate 133. Oficialii precizează, totuși, că parte din aceste paturi ATI destinate COVID-19 sunt paturi rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2(obstetrică-ginecologie etc.)
„De asemenea , situația privind numărul de paturi disponibile este în dinamică și variază în funcție de numărul de pacienți internați la ATI și de numărul de paturi nou operationalizate, având în vedere faptul că în ultimele zile este un efort continuu privind avizarea de noi paturi și detașarea personalului medical necesar”, au transmis reprezentanții CNCAV.
Un exemplu de majorare a numărului de paturi a venit, luni, din Banat. „De astăzi, a fost suplimentat numărul de paturi în zona roșie a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara. Cele 23 de paturi nou destinate pacienților cu coronavirus sunt în Secția de Boli Infecțioase a unitații, numărul total al acestora ajungând, în acest moment, la 99”, au transmis reprezentanții spitalului.