Prima pagină » Coronavirus » Numărul românilor diagnosticați cu COVID-19 în Grecia, în creștere

Numărul românilor diagnosticați cu COVID-19 în Grecia, în creștere

Numărul românilor diagnosticați cu COVID-19 în Grecia, în creștere
Spania, unul dintre statele europene grav afectate de pandemie

Încă doi turiști români sunt în carantină în Grecia, după ce au fost confirmați cu infecția cu COVID-19, iar un al treilea se află la spital, după ce a prezentat simptome specifice infecției, a anuțat MAE.

Un turist român aflat în Salonic, care stătea într-un apartament închiriat cu un conațional deja testat pozitiv cu noul coronavirus, a fost confirmat cu infecția cu COVID-19. El a fost plasat în carantină pentru 14 zile, la fel ca și primul diagnostisticat, a anunțat, joi, Ministerul Afacerilor Externe. Acesta a fost testat a doua oară, rezultatul fiind tot pozitiv.

Potrivit MAE, primul sosise în Republica Elenă în 8 iulie, deci înainte de obligația prezentării la graniță a unui certificat cu un rezultat negativ la un test RT-PCR. El se număra printre cei cinci români confirmați cu COVID-19 anuțati de MAE, înaintea comunicatului de joi.

În carantină în hotel

Un alt român aflat în Insula Corfu a fost confirmat pozitiv pentru infecția cu COVID-19 în urma testului efectuat la intrarea pe teritoriul Republicii Elene. Acesta a fost transferat în unitatea hotelieră în care își va efectua carantina împreună cu un membru al familiei, tot cetățean român, a anunțat oficial MAE, după ce, ieri, Ambasada României la Atena a fost notificată de către autoritățile elene cu privire la acest caz.

În plus, misiunea diplomatică s-a s-a autosesizat în urma informațiilor apărute în presa elenă cu privire la situația româncei, de 60 de ani, care venise în vizită la fiica sa, în localitatea Nafplio care, în urma unor simptome asimilate infectării cu COVID-19, și care a solicitat asistență medicală de specialitate. „Potrivit informațiilor obținute de ambasadă, cetățeanul român se află în curs de investigații și primește asistența medicală specifică într-o unitate medicală din Atena. Ambasada României la Atena este în contact cu respectiva unitate medicală”, a precizat MAE.

Începând cu data de 15 iulie, ora 00.01, pe lângă formularul electronic, respectiv codul QR, pentru a intra pe teritoriul Republicii Elena, cetățenii români trebuie să prezinte prin punctul de frontieră de la Kulata-Promachonas  și testul molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Termenul fusese devansat, de la ora 6:00 dimineața, ceea ce a produs aglomerare la graniță ieri dimineață.

Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

Una dintre agențiile care vinde pachete de vacanță în Grecia, Hello Holidays, a anunțat ieri că a închieta parteneriate cu mai multe clinici pentru efectuarea cu prioritate a analizelor, iar clienții beneficiază de o reducere.

Bucureștenii au posibilitatea să se testeze gratuit, după ce un Consiliul General al Municipiului București a adoptat ieri un proiect prin care PMB va oferi un ajutor financiar de 200 lei pentru testarea bucureșteniilor, inclusiv ca ajutor pentru cei care pelacă în vacanță în Grecia sau alte țări care condiționează accesul de existența unui certificat medical în urma unui test COVID-19. Noul impact bugetar al proiectului adaptat, „Testăm pentru București”, depășește acum de 4 milioane lei.

Date de contact pentru asistență consulară

„Ministerul Afacerilor Externe continuă să urmărească evoluțiile cu privire la tranzitul cetățenilor români prin punctul de frontieră de la Kulata – Promachonas și continuă dialogul cu autoritățile elene pentru identificarea de soluții necesare reducerii timpului de așteptare și prevenirii unor noi aglomerații în perioada următoare. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs”, a subliniat MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet:  https://www.mae.ro/node/51914, http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro și www.mae.ro.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și