Nume de cod Toledo: Cercetătorii ruși, acuzați că dezvoltă „arme biologice apocaliptice”, inclusiv virusul Ebola

Publicat: 28 12. 2020, 08:49
Nume de cod Toledo: Cercetătorii ruși, acuzați că dezvoltă „arme biologice apocaliptice”, inclusiv virusul Ebola

O unitate a serviciilor secrete ruse FSB, care s-ar afla în spatele otrăvirii cu novichok a liderului opozant Alexei Navalnîi, este acuzată că dezvoltă în secret virusuri mortale și arme biologice.

Savanții ruși sunt suspectați că produc „armele apocalipsei”, inclusiv virusurile mortale Ebola și Marburg, scrie Daily Star.

Programul, cu numele de cod Toledo, este cel din spatele proiectului, susține publicația britanică.

Implicarea FSB a fost vehiculată și în spatele otrăvirilor cu novichok din Salisbury.

Anchetatorii cred că numele de cod se referă la virusul gripal devastator care a lovit Toledo (Ohio) în 1918 sau la explozia de ciumă din Toledo, Spania (1958).

Ebola și Marburg, arme de distrugere în masă

Un fost angajat al serviciilor secrete britanice susține că Rusia ar putea include virusurile Ebola și Marburg în programul de dezvoltare a armelor biologice, scrie The Mirror.

Ambele boli foarte contagioase distrug organele interne și produc hemoragii. Mii de persoane au fost răpuse de aceste virusuri în Africa.

„Atât Rusia, cât și Marea Britanie au laboratoare în care studiază armele biologice și chimice, pentru a învăța să se apere de pericole precum novichok.

Dar, simultan, Rusia studiază includerea Ebola și Marburg în rândul armelor biologice, o perspectivă terifiantă. Moscova a dovedit că poate folosi arme precum novichok, chiar și pe străzile din Marea Britanie. Acum merge și mai departe.

Rusia ar putea folosi Ebola și Marburg, deoarece sunt absolut letale”, a declarat sursa citată de presa britanică.

ONG-ul OpenFacto susține că a descoperit un detaliu important: Ministerul Apărării din Rusia are o unitate secretă, denumită Al 48-lea Institut Central de Cercetare, care studiază patogeni „rari și mortali”.

Virusuri mortale, folosite drept „muniție de război”

Institutul ar fi afiliat la Al 33-lea Institut Central de Cercetare, care a dezvoltat otrava novichok.

OpenFacto susține că ambele au fost sancționate de SUA pentru „cercetarea armelor biologice”.

Americanii susțin că Al 48-lea Institut Central de Cercetare a furnizat informații către unitatea FSB 68240, care s-ar afla în spatele programului Toledo.

„Cele mai multe națiuni pot dezvolta aceste virusuri mortale. Dar o fac defensiv. La sfârșitul Războiului Rece, Rusia a decis să le folosească drept arme. Diferența dintre Rusia și Occident este că ei vor să le utilizeze ca arme, cum a fost atacul cu novichock de la Salisbury”, a spus expertul Bruce Jones, care monitorizează activitățile Rusiei.