O asistentă din Cluj este prima persoană din România care a suferit o reacție alergică după ce i-a fost administrat vaccinnul anti-COVID, dezvoltat de Pfizer/BioNTech.
În județul Cluj, au fost vaccinate 165 de persoane împotriva COVID-19. Un cadru medical a avut, însă, o “manifestare alergica ușoară”, potrivit anunțului făcut de Prefectura Cluj.
Potrivit primelor informații, asistenta medicală nu a avut contraindicații la vaccinare, deși se știa cu alergii.
“Din 165 persoane vaccinate până în prezent, a existat un singur caz de manifestare alergică ușoară de tip urticarian la nivelul extremității cefalice, care a remis rapid sub terapia specifică antialergică”, a declarat prefectul județului Cluj, Mircea Abrudan.
La rândul lui, dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, a declarat: “A fost o reacţie alergică uşoară. O reacţie alergică la nivelul membrelor inferioare, evoluţia este foarte bună, nu a fost riscul de reacţie alergică majoră. A mai fost semnalată o reacţie adversă la Suceava”.
Campania de vaccinare anti-COVID a început în județul Cluj duminică. Prima persoană căreia i s-a administrat serul a fost dr. Violeta Briciu. În prima zi, în România, 960 de cadre medicale au beneficiat de serul dezvoltat de Pfizer/BioNTech, 90 doar în județul Cluj.
Recent, dr. Mihai Craiu a precizat că efectele secundare ale vacinului anti-COVID sunt mai agresive după cea de-a doua doză administrată. Reamintim că pentru a se obține o protecție de 95%, sunt necesare două doze făcute la un interval de trei săptămâni.
“Printre cele mai comune efecte secundare sunt durerea de cap, durerea la locul injectării, febră, oboseală sau dureri musculare şi dureri articulare. Cei mai mulţi oameni au avut aceste efecte secundare, mai agresive, după cea de-a doua doză”, a declarat dr. Mihai Craiu, potrivit Mediafax.