O femeie a murit în urma unui transplant de plămâni: Organele erau infectate cu SARS-CoV-2

O femeie a murit în urma unui transplant de plămâni: Organele erau infectate cu SARS-CoV-2
Sursă FOTO: Ahutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 22/02/2021, 11:52

Cazul femeii care a contractat SARS-CoV-2 după ce a fost supusă unui transplant de plămâni reprezintă un semnal de alarmă pentru comunitatea medicală, arătând încă o dată cât de importantă este o bună testare a donatorilor.

Medicii spun că o femeie din Michigan a contractat COVID-19 și a murit în toamna anului trecut la două luni după ce a primit un transplant dublu-pulmonar contaminat de la un donator care s-a dovedit a fi infectat cu virusul – în ciuda faptului că nu a prezentat semne de boală și testul inițial a fost negativ, notează nbcnews.com.

Oficialii de la Universitatea din Michigan Medical School au sugerat că ar putea fi primul caz dovedit de COVID-19 din SUA în care virusul a fost transmis printr-un transplant de organe. Un chirurg care a manipulat plămânii donatorului a fost, de asemenea, infectat cu virusul și s-a îmbolnăvit, dar ulterior s-a vindecat de boală.

Donatorul fusese testat de COVID-19, însă rezultatul era negativ

Incidentul pare a fi izolat – singurul caz confirmat dintre aproape 40.000 de transplanturi în 2020. Dar reprezintă un semnal de alarmă arătând că este nevoie de o testare mai amănunțită a donatorilor de transplant pulmonar, cu probe prelevate din plămâni, precum și din nas și gât, a susținut dr. Daniel Kaul, directorul serviciului Michigan Medicine pentru boli infectioase în cazul transplanturilor.

„Nu am fi folosit plămânii dacă am fi avut un test COVID pozitiv”, a subliniat doctorul Kaul, care a fost co-autor al unui raport despre caz în American Journal of Transplantation.

Virusul a fost transmis atunci când plămânii de la o femeie din Upper Midwest, care a murit după ce a suferit o leziune cerebrală severă într-un accident de mașină, au fost transplantați într-o femeie cu boli pulmonare obstructive cronice la Spitalul Universitar din Ann Arbor. Probele de nas și gât colectate în mod obișnuit atât de la donatori de organe, cât și de la destinatari au avut rezultate negative pentru SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19.

„Toate screening-urile pe care le facem în mod normal și pe care le putem face, le-am făcut”, a mai explicat doctorul Kaul.

Cu toate acestea, la trei zile după operație, destinatarul (n.r. persoana care primește organele transplantate) a făcut febră; tensiunea i-a scăzut și avea o respirație greoaie. În urma unei radiografii s-a constatat că prezintă semne de infecție pulmonară.

Pe măsură ce starea ei s-a înrăutățit, pacientul a dezvoltat șoc septic și probleme ale funcției cardiace. Medicii au decis să o testeze de SARS-CoV-2, a mai precizat doctorul Kaul. Probele din plămânii s-au dovedit a fi pozitive la infectarea cu virusul.

Cum au descoperit medicii că plămânii erau infectați cu SARS-CoV-2

Medicii au analizat din nou probele prelevate de la donator întrucât nu înțelegeau cum pacienta contractase boala. Un test molecular de la probele prelevate din nas și gât, efectuat la 48 de ore după ce i s-au prelevat plămânii, a fost negativ pentru SARS-CoV-2. Familia donatorului le-a spus medicilor că nu călătorise recent și nu avea simptome de COVID-19, precum și faptul că nu ar fi avut contact cu o persoană bolnavă.

Dar medicii păstraseră o probă de lichid prelevată din plămânii donatorului. Când au testat acel lichid, s-a constatat că prezenta urme de SARs-Cov-2. La patru zile după transplant, chirurgul care a manipulat plămânii donatorilor și a efectuat intervenția chirurgicală a fost de asemenea testat pozitiv. Screeningul genetic a arătat că beneficiarul transplantului și chirurgul au fost infectați de donator. Alți zece membri ai echipei de transplant au dat fost testați, dar au avut rezultate negative.

Starea de sănătate a beneficiarul transplantului s-a deteriorat rapid, dezvoltând insuficiență multisistemică de organe. Medicii au încercat tratamente cunoscute pentru COVID-19, inclusiv remdesivir, un medicament nou aprobat și plasma convalescentă. În cele din urmă, femeia a fost conectată la ECMO, sau oxigenare extracorporală, însă fără niciun rezultat. Pacienta a decedat la 61 de zile după transplant.

Înainte de acest incident, nu era clar dacă virusul putea fi transmis prin transplanturi de organe, deși acest aspect este bine documentat în cazul altor virusuri respiratorii. Transmiterea gripei pandemice H1N1 2009 a fost detectată aproape exclusiv la pacienții cu transplant pulmonar, a remarcat doctorul Kaul.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile și Republica Moldova intră sub controlul...
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum se simte Adi Nartea la 6 ani de la extirparea tumorii?! Ce face cu...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Dispare Celentano din Las Fierbinți?! Anunțul teribil al lui Adrian Văncică: Bă băiatule, ți se...
Surpriza din servieta diplomat. Marele secret al lui Nicolae Ceaușescu
Cum au arătat Sorin Brotnei și soția lui în ziua nunții. Imagini inedite cu mireasa...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
De ce caii sunt considerați „un fel de Internet antic”