Elena Cușa Anagnoste, o femeie în vârstă de 102 ani din Constanța, a câștigat lupta cu coronavirusul. Din fericire, pensionara nu a avut comorbidități, iar faptul că a dus o viață sănătoasă și fără excese a ajutat-o în lupta cu boala.
Elena Cușa Anagnoste s-a născut în 1918, iar în primăvară va împlini 103 ani. La fel ca și alte sute de mii de români, a fost diagnosticată cu COVID-19. Dar, în ciuda vârstei, a reușit să câștige lupta pentru propria viață. Femeia nu a avut alte afecțiuni, lucru care a ajutat-o enorm.
“A început prin tuse seacă si frisoane. A stat acasă vreo săptămână, boala a înaintat, a fost la Urgență la Constanța și, de acolo, la Mangalia. În general, e o fire optimistă, a trecut prin multe în viață și boala a întărit-o mai tare. La început și-a facut griji mai mult pentru fiul ei decât pentru ea. Tratamentul i-a priit, a stat două săptămâni și a venit acasă într-o stare bunicică. La Mangalia a fost foarte bine îngrijită”, a spus Bela Marenca, una dintre fiicele persionarei.
Cristina Grădișteanu, medic la Spitalul Municipal Mangalia, a vorbit, la rândul ei, despre cazul bătrânei, precizând că a contat foarte mult “terenul genetic” pe care l-a avut pacienta.
“Din fericire, nu avea patologii grave cunoscute. Și noi am fost emoționați și îngrijorați, dar, din fericire, lucrurile au evoluat favorabil. Dânsa aşa spunea, că nu se cunoaște cu alte boli, nu făcea tratamente acasă. Este un exemplu și ne-a dat curaj această evoluție a dânsei. Sunt pacienți vârstnici care trec cu bine peste boală, așa cum sunt mai puțin vârstnici la care evoluția nu e cea dorită. Se pare că mai conteaza şi terenul genetic. Oricum, noi facem toate eforturile pentru toți pacienții nostri, indiferent de vârstă și patologii”, a precizat medicul.
Până în 1995, când s-a mutat la fiul ei, în Constanța, Elena Cușa Anagnoste a locuit în comuna Stejaru, județul Tulcea. A muncit pe un șantier de construcții și în, logic, agricultură. Rudele ei au trăit, la rândul lor, mult, iar credința în Dumnezeu a ajutat-o pe femeia să treacă peste orice obstacol.
“A stat la țară, s-a hrănit bine, a muncit foarte mult, avea o grădină, a cultivat legume. A fost o femeie activă toată viața. Se trage dintr-o familie longevivă, frații ei au trăit peste 95 de ani. Până să se îmbolnăvească de COVID a gătit, zi de zi, orice fel de mâncare. Când vorbeam cu ea ne povestea ce a gătit, ce a pus în perișoare, ce a pus în tavă. Ea nu își face probleme din orice fleac, din orice amănunt. E pozitivă, optimistă. A crezut foarte mult în puterea Domnului și în sănătatea ei, a fost o femeie foarte sănătoasă. În urmă cu câțiva ani a avut o problemă la picior și acum merge cu cadrul, în rest, este sănătoasă. E minionă, slăbuță, nu arată puternică, dar are un suflet puternic”, a mai precizat fiica sa, potrivit Radio România Constanţa.