Potrivit unei noi teorii, virusul SARS-CoV-2 care a declanșat pandemia COVID-19 nu ar fi provenit dintr-o piață de produse marine din Wuhan. În cadrul noului studiu au fost analizate mai multe secvențe de gene.
Secvențele de gene studiate au fost postate pe un site web administrat de Institutul Naționale de Sănătate din Statele Unite ale Americii, dar au fost eliminate din motive necunoscute.
Găsirea unor secvențe ca acestea ar putea ajuta la dezvăluirea unor noi perspective asupra primelor cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2, a declarat Jesse Bloom, autorul articolului, care studiază evoluția virală la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle.
Noul său raport, care nu a fost încă evaluat de experții din domeniu, nu sugerează un răspuns la întrebarea dacă virusul SARS-CoV-2 a „sărit” direct de la animale la oameni sau a fost „eliberat” accidental dintr-un laborator de cercetare din Wuhan, China.
„Sper din punct de vedere științific că putem ajunge dincolo de disputele în acest sens”, a declarat expertul Bloom, care în luna mai a lansat un apel în privința dezvăluirii mai multor date referitoare la cest virus.
Însă, studierea modului în care genele se mutează în timp mută în timp i-a ajutat pe cercetători să reconstituie primele cazuri de infectare cu SARs-CoV-2 în cazul oamenilor și cum s-a modificat virusul pe măsură ce a cirsulat „prin populație”.
„Aceste secvențe sunt informative pentru a înțelege răspândirea timpurie a SARS-CoV-2 în Wuhan. Nu sunt elemente care schimbă în întregime perspectiva asupra acestui virus, dar completează unele lacune cu adevărat importante”, a explicat profesorul Bloom.
Acesta a încercat să găsească secvențe genetice timpurii ale virusului publicate de alți cercetători pentru a le putea analiza el însuși.
În timp ce acesta analiza o cercetare publicată în martie 2020 a găsit dovezi privind un grup de 45 de secvențe pe care nu le văzuse în altă parte. Când a căutat acele secvențe, și-a dat seama că au fost șterse dintr-o bază a National Institutes of Health.
Profesorul Bloom a reiterat faptul că eliminarea acestui tip de informații va stârni suspiciuni în rândul publicului, dar a explicat că există multe motive pentru care un cercetător ar putea cere ca materialele să fie eliminate, inclusiv faptul că în săptămâna în care a fost postat studiul guvernul chinez a instituit o cerință obliatorie prin care toate informațiile științifice legate de SARS-CoV-2 trebuie verificate înainte de publicare.
Profesorul Bloom a contactat doi cercetători chinezi pentru a-i întreba de ce au dorit retragerea informațiilor, dar nu a primit un răspuns din partea lor.
Într-un comunicat, NIH a declarat că agenția este la curent cu decizia autorităților chineze. Informațiile au fost publicate în martie 2020 iar solicitarea de retragere a lor datează din luna iunie a aceluiași an.
„Solicitantul a indicat că informațiile despre secvență au fost actualizate, au fost trimise către o altă bază de date și a dorit ca datele să fie eliminate din SRA (Arhiva de citire a secvenței) pentru a evita problemele legate de controlul versiunilor”, a transmis NIH într-un comunicat.
Profesorul Bloom a reușit să analizeze 13 din cele 45 de secvențe și a examinat diferențele pe care le prezintă față de celalalte care fuseseră analizate. În ceea ceea ce privește modificările, acesta a reușit să confirme că probele prelevate de la persoanele infectate în piața de fructe de mare din Wuhan, despre care se crede că este epicentrul pandemiei COVID-19, arată că acestea nu sunt primele cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.
„Acest lucru sugerează că trebuie să fim cu adevărat critici în a ne întoarce și a analiza datele primare cât mai mult posibil”, a subliniat acesta.
Alți cercetători au convenit că depistarea unor alte secvențe timpurii ale virusului care au dus la infectarea oamenilor este un aspect foarte important.